Министърът на земеделието на Дания Могенс Йенсен обяви, че ще се оттегли от поста, след като отнесе огромни критики за решението си да ликвидира всички норки в страната, информира Politico.

 

Животновъдство: Могат ли животни да заразяват хора с COVID-19?

 

Дания реши да ликвидира 17 млн. норки, които се отглеждат заради козината им, поради опасения, че мутиралата версия на коронавируса, преминаваща от норки към хора, може да застраши ефикасността на бъдеща ваксина срещу Covid-19.
От своя страна аграрният министър заяви, че подава оставка, тъй като вече не се ползва с подкрепата на мнозинството от партиите в датския парламент.
„Бих искал да кажа, че тук е ясно, че моето министерство е направило грешка във връзка с решението на правителството да се убият всички норки в Дания. Преди това се извиних за това. Извинявам се отново и поемам отговорността“, написа той.

Доклад на правителствена агенция, която следи коронавируса в Дания, показа мутация на вируса, открит при 12 души в северната част на страната, които са заразени от норки.

Здравният министър Магнус Хюнике заяви, че половината от 783 случая на Covid-19 в Северна Дания са свързани с животните.

Дания е един от основните износители на кожа от норка в света, като произвежда приблизително 17 милиона кожи годишно, 40 процента от световното производство на норки.

Повечето от износа отива за Китай и Хонг Конг.

Според правителствените оценки избиването на 17 милиона норки в страната може да струва до 785 милиона долара.

Правителството обеща да компенсира земеделските производители.

През юли стана ясно, че близо 100 000 норки ще бъдат избити в Испания.