Ще предприемем адекватни мерки, включително стачки и блокиране на границата, заяви Кирил Комитов, председател на Областния съюз на земеделските кооперации в Добрич по повод безмитния внос на зърно от Украйна у нас.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

Позицията на кооперативите е изпратена в Декларация до областния управител. Документът е подписан както от Областния съюз на земеделските кооперации, така и от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

„Жътвата е към финала си. Големият проблем е, че няма търговия в момента и това, което идва от Украйна, подбива пазара. Никой не мисли за земеделските производители в България. Това е трагедията. Вижте Полша и Румъния – намериха начин да парират този внос на зърно от Украйна“, подчерта още Кирил Комитов.

Земеделските кооперации са притеснени и от факта, че внесеното зърно се трупа  в български складове. „Не сме убедени, че няма да бъде продадена като българска земеделска продукция. Възможни са злоупотреби с начисление на данъци и налози“, посочват още в Декларацията. В нея се казва, че липсата на фитосанитарен контрол е изключително притеснителен факт, като се има предвид, че една част от продукцията се използва за преработка и остава за консумация от българските граждани. 

„БАБХ няма протокол за влизащи количества зърнени култури. Държавата или не съумява да контролира, или нарочно бездейства, като така унищожава собственото си производство. Определено считаме, че безмитният внос на земеделски стоки от Украйна и Молдова „убива търговията” и в годината на непрекъснато растящата инфлация създава големи трудности, които обричат на фалит една не малка част от земеделските производители в България“, категорични са двете браншови организации, положили подписи под Декларацията.