Трудно е за фермерите да огреят навсякъде – хем да произведат, хем да продадат на достойна за своя труд цена. Затова са похвални инициативи, които ги правят по-видими и за крайния клиент, и за партньори търговци. Именно с такава идея бе организиран Земеделски форум ,,От фермата до твоята трапеза“, който събра на едно място земеделски производители от общини от област Благоевград.

Фермерско сирене: Стотици в Троян опитаха скритото съкровище на Балканите

Първото издание се проведе на 15-16 октомври в градския парк на Гоце Делчев. На няколко места бяха разположени демонстрационните щандове на производителите според общината, която представляват. Разпространяваха се брошури със снимки, описание на тяхната дейност и телефон за връзка, които да улеснят комуникацията с тях за в бъдеще.

На голяма видеостена се излъчваха специално подготвени рекламни визитки, които показваха живота в стопанството, породи животни, градини, оранжерии. За съжаление и на производители, и на крайни клиенти, на форума нямаше възможност за реални продажби. Това до някъде разочарова посетителите, които бяха дошли с нагласата да опитат и да купят. Това беше и причината някои щандове да останат безлюдни.

Разбира се, за забавната част организаторите се бяха погрижили подобаващо. С вечерни концерти се включиха Васил Надейнов и група „Сигнал“. Катето Евро и шеф Таньо Шишков готвеха с фермерски продукти, а още по-впечатляващи бяха спектаклите на Театър на огъня и сенките Fireter.

С присъствие се отчетоха и Сдружение с нестопанска цел на животновъдите от Югозападна България ,,Сандански 2005“, Национален съюз на говедовъдите в България, Професионална гимназия по механизация на селското стопанство в Гоце Делчев, Югозападно държавно предприятие.

Част от горските и ловните стопанства представиха произведени на тяхна територия продукти. „Кричим“ се похвали с тазгодишната си реколта от орехи, „Пирдоп“ – със сладко от рози, чай от арония, сушена червена американска боровинка, „Витошко-Студена“ – с колбаси и консервирано дивечово месо, „Благоевград“ – с вино от арония, „Дикчан“ – с овче кисело мляко и консервирано дивечово месо.

Събитието бе уважено от трима зам.-министри на земеделието в лицето на Георги Събев, Тодор Джиков и Валентин Чамбов. Директорът на Областна дирекция ,,Земеделие“ Благоевград, Мария Захова, която бе организатор и инициатор на форума, връчи благодарствени грамоти ,,За принос в българското земеделие“ на всички родни производители, взели участие.