Как ще изглеждат земеделието и хранителната верига след световната пандемия от коронавируса COVID-19?

Анализ на компания за пазарни проучвания HIS Markit предрича сериозни промени, в които ще оцелеят не по-високо поставените във веригата на добавената стойност компании, а тези, които имат качества да се приспособят.

Какво най-много тревожи фермерите по време на пандемията?

Кризата ще увеличи и подсили съществуващия стремеж към автоматизация в земеделието. Това ще доведе до уедряване на стопанствата и до необходимост от инвестиции в автоматизация на ниво ферма. Още преди началото на пандемията повечето земеделски компании посочваха липсата на работна ръка във всички сфери на специализация като един от водещите проблеми, с които се сблъскват. Кризата задълбочи този проблем и ще стимулира нуждата от автоматизация от страна на фермерите, която да замести липсващата работна ръка.

Ограниченията и затрудненията пред груповите трудови дейности са друго явление, които ще продължи да възпрепятства земеделците. То засяга най-вече берачите на селскостопанска продукция, работниците в преработващата индустрия и други.

Кризата удари най-силно именно груповите дейности, като парализира или забави значително осъществяването на някои от тях. Очакванията на анализаторите са да има охлабване на мерките за хигиена, здравеопазване и други огранимения там, където се прецени, че рискът за хранителната сигурност е по-голям, отколкото за здравната такава.

Промяната в модела на доставки и преориентирането им ще продължи. По оценки на анализаторската компания в някои критични райони 25% от световните доставки на нетрайни земеделски стоки и хранителни продукти са застрашени в следващите 12 месеца.

След срива в търсенето на хранителни услуги през последните два месеца ще има средносрочно нарастване в консумацията на храни извън дома в зависимост от успеха или провала на отварянето на заведенията и ресторантите. В по-дълъг период - повече от 1 година, едва ли ще видим отново нивата на консумация извън дома отпреди кризата.

Нараства рискът от затягане на граничния контрол в дълъг период. Предположението за безпрепятствено движение на стоки в свят без граници вече няма да е валидно.

Необходимостта от гъвкавост и бърза реакция в доставките на храни ще променят модела им, като крайните потребители ще очакват по-адаптивни, макар и по-нискоефективни откъм изразходване на гориво решения.

Следете темата и на cap4us.agri.bg.