Българското земеделие и селско стопанство губят общо 111,3 млн. евро от еврофондовете за земеделие към края на 2014 г. Данните ще бъдат представени днес от министъра на земеделието Десислава Танева при изслушването в ресорната комисия на Народното събрание, съобщава БГНЕС.
 
51,3 млн. евро са загубите по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за 2014 г. по правилото за автоматично освобождаване на средства n+2/n+3. Други 60 млн. евро е глобата, която България е принудена да плати под формата на "финансова корекция" заради нарушения на обществени поръчки.
 
Най-голямото предизвикателство пред ръководствата на Министерството на земеделието и Държавен фонд "Земеделие" за настоящата година ще е да уверят одиторите на Европейската комисия, които настояват за още 248 млн. евро санкции заради нарушения по ПРСР. Наред с това оставащите 11 месеца до края на годината са последните от стария програмен период 2007-2013 г.
 
Новата Програма за развитие на селските райони се очаква да бъде одобрена най-рано във втората половина на 2015 г. /БГНЕС
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!