Земеделието и туризма са основен приоритет за развитието на региона, заявиха Областния Управител на Видин Пламен Стефанов и мета на Община Видин Геро Гергов на среща с американския посланник Джеймс Уорлик.

 

Бъдещите перспективи на Видин и региона за привличането на външни инвеститори бяха основните теми при разговорите на посланик Уорлик с тамошните управници.

 

Справка на Фермер.БГ показва, че в Област Видин 2 027 534 дка. са общ селскостопански фонд, а  753 045 дка. горски фонд. Земеделските територии обхващат 65,87% от общата територия на областта, а горските територии – 26,77 %. Наетите лица по трудови правоотношения в сектор “Селско, ловно, горско и рибно стопанство” за периода 2004 – 2006 година бележи тенденция
към намаляване от 405 души за 2004 г. до 372 души за 2006 г. и под 250 души през 2011г !

 

В официалната интернет страница на Област Видин няма раздел или категория Селско стопанство", но през 2008-а общината е направила доклад в, който се казва, че "На територията на област Видин няма регистрирана фирма – доставчик на селскоктопанска техника, липсва и фирма за ремонт на такава.".

 

В доклада се посочва също, че "Научно-техническото обслужване на селскостопанските производители от Видинска област се осъществява до момента от Регионален център за научно и приложно обслужване (РЦНПО). Звеното работи в момента с много малък капацитет, поради липса на средства. Института се финансира само от Държавния бюджет. Изграждането на частно научно-изследователско звено във Видинска област е алтернатива за научно обслужване на земеделието. Подобно е положението с Института по млечна промишленост, сега част от фирма Ел Би Булгарикум ЕАД, която се занимава главно с производствена дейност на млечни произведения, а не с научно приложна дейност."