Горещото време с променлива облачност ще се задържи над по-голямата част на страната до вторник, а в сряда ще започнат дъждове и температурите ще се понижават. 

Затопляне и още дъжд: Прегледайте посевите за житна дървеница

Развитието на земеделските култури през следващите четири дни ще протича при необичайно високи за сезона температури, а в част от полските райони – и при недостиг на влага, стана ясно от седмичната прогноза на агрометеоролога Дукена Жолева от Националния център по метеорология и хидрология (НИМХ).

Дукена Жолева: Подходящи условия за извършване на растителнозащитни пръскания ще има през първата половина от седемдневния период през по-хладните часове от деня.

Падналите валежи през първата седмица на май бяха неравномерно разпределени, а на места в Източна България твърде закъснели за есенните посеви. В част от източните райони, вследствие дефицита на почвена влага през първата половина от пролетта, състоянието на пшеничните посеви е критично.

През новата седмица се очаква промяна в агрометеорологичните условия. Прогнозират се валежи със стопанско значение, нормализиране на температурите и подобрение на условията за вегетацията на пролетните култури и на встъпилите в репродуктивен стадий от развитието си есенни посеви. 

През периода при пшеницата във високите полета ще протича фаза изкласяване, а в полските райони - цъфтеж, оплождане, формиране и наливане на зърното. При слънчогледа и царевицата ще се осъществява листообразуване. 

До края на периода при ранните сортове череши в югозападните райони ще се наблюдава фаза узряване. При лозата ще протича отделяне на реса и цъфтеж - фази критични за заразяване с мана и оидиум. През този период сериозни повреди по лозите нанасят гъсениците от първото поколение на шарения гроздов молец.

 

Вижте тридневната агропрогноза в нашата специализирана рубрика за времето.