Десетки хиляди декари земеделски площи са под вода в Южна и Югоизточна България. Един от най-засегнатите райони при дъждовете от последните дни е Елхово, залят от река Тунджа. Падналият дъжд в региона е 65 л/кв.м.
 
400 декара от стопанството на зърнопроизводителя Николй Киров са залети в землището на Елхово и село Изгрев. Тези площи се наводняват не за първи път през последните години, каза пред Фермер.БГ потърпевшият стопанин.
 
Каква е причината?
 
Основната причина за наводненията са непочистените корита на реките и на отводнителните канали, категоричен е Николай. Каналите са самозалесени с храсти, пълни са с боклуци. И проблемът не е от днес. Ето защо земеделецът е разговарял с кмета на село Изгрев да се търси съдействие от Община Елхово и да му разрешат организирано изгаряне с цел почистване на каналите, но всичко се оказва безрезултатно. „И пак се връщаме отначало и всичко се повтаря“, коментира земеделецът.
 
Всяка година е едно и също...
 
Всяка година е едно и също. Лошото на тази обаче е, че и лятото беше дъждовно, удари ни и силна градушка. Зърното изпада по земята и при обичайни добиви 600-700 кг, тази година изкарахме едва 200, разказва Николай и допълва че близо 400 дка пшеница в стопанството му, така е останала неприбрана в полето. 
 
Какво се случва с площите оттук нататък?
 
Ако до 4-5 дни водата се оттегли напълно, има шанс за оцеляване на посевите. Както обикновено се случва в региона обаче, водата вероятно ще остане най-малко 10-тина дни, а както всичко е преовлажнено тази година, може би ще се задържи и повече. Тази вода вече няма къде да попие, няма къде да отиде, коментира Николай. 
 
Притесненията занапред
 
Тъй като не запърви път Тунджа залива посевите на земеделеца, Николай тази година е направил застраховка. Притеснен е обаче дали ще спази сеитбооборота и какво ще стане в случай, че заради климатичните условия, не успее, тъй като е бенефициент по мярка Агроекология: „Каква ще е процедурата оттук нататък? Ще ни задължават ли напролет да сеем друга култура, защото според изискването за сеитбооборот определен процент от земята трябва да е слята повърхност, а аз напролет не мога да сея слята повърхност..." 
 
Прогнозите
 
Те не са оптимистични. НИМХ обяви Червен код – тревога за преливане на Тунджа при Елхово. Десет сантиметра остават до критичния праг на реката. Нивото вече е 390 см, при критични 4 метра. (към 15.00 часа на 5 декември – бел.авт.). Възможна е евакуация на жители на град Елхово.

И основният въпрос, който остава някак да виси без отговор през последните години - Действително липсата на средства ли е основната причина за стотиците непочистени речни корита и затлачени дерета, или по-скоро - безхаберието...?
 
 
София БЕЛЧЕВА, Фермер.БГ
 

Фермер.БГ благодари на Николай Киров за предоставените снимки!

 

 

 

 

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!