79-годишен земеделски производител е признат за виновен в укриване на данъци. В обвинителния акт на Окръжна прокуратура – Добрич е посочено, че в периода от септември до ноември 2010 г. производителят е избегнал плащане на данъчни задължения в размер на 17 860,02 лв.

Старши експерт на ДФЗ, хванат в крачка с подкуп

Фермерът получава административно наказание – глоба в размер на 1000 лв., тъй като не е осъждан и е възстановил окончателно причинените имуществени вреди.

Земедецелът бил обвинен за данъчно престъпление по чл. 255 от НК, което било установено след възлагане на ревизия. Основната дейност на земеделския производител през ревизирания период била обработването на земеделски земи в землищата на община Добрич.

Ревизията обхванала извършени сделки на обща стойност 89 300 лева между обвиняемия и няколко фирми – доставчици. Проверката показала, че доставките между фирмите и земеделския производител са фиктивни и не са били реализирали изобщо.

Въпреки че не е имал право да приспада данъчен кредит в размер на 17 860,02 лева, фермерът се е възползвал от фактури с невярно съдържание при воденето на счетоводството си и е ползвал приспадане на сумата.

Определеното от Окръжен съд – Добрич наказание подлежи на обжалване пред Апелативен съд.