В търговията със зърно настъпи динамика. "Производството на полето зависи от много фактори. Първият е правилният избор на селекция и растителна защита. Вторият важен фактор е природата и това, което тя ни поднася. Третото условие е пазарът", анализира земеделският стопанин от Варненска област Пламен Хърватов.

Слънчоглед: Спука ли се балонът?

Фермерът редовно следи борсите и котировките на зърното. 

"Ние сме част от големия световен пазар и производството на селскостопанска продукция. При една лоша година, с лоша реколта и натрупани загуби, е важно търговията да е с нас, иначе не се получава", смята стопанинът.

Пламен Хърватов: "Вече има колеги и фирми, които са пред фалит. Дърпат големи кредити и заеми, за да плащат ренти, да продължат да работят и да не оставят земята."

През тази година цената на слънчогледа изненада приятно земеделските стопани и тръгна нагоре.

"У нас средните резултати тази година не са задоволяващи. В съседна Румъния, Украйна, Молдова и Русия също се говори за редуциране на добивите с 30 %. Турция също е зле с продукцията от маслодайната култура. Като цяло на Балканите и Близкия Изток няма производство на слънчоглед и това рефлектира върху пазара", споделя наблюденията си земеделският производител. 

Котировките на слънчогледа, които през август бяха 580 лв./тон, достигнаха в разгара на жътвата до 820, 830 и дори 850-860 лв./тон. 

При царевицата също се отчита по-слаба реколта в сравнение с миналата година.

"В САЩ като една от основните страни производителки имаше сътресения. В момента цените са по стълбата нагоре и ние трябва да уцелим точния момент и да продадем", убеден е Хърватов. 

Жътвата на пролетни култури в Североизточна България е на финала си. Зърното от слънчоглед вече е прибрано и активно се търгува. При царевицата стопаните прибират реколтата от последните полета.