„Огромна бомба ни очаква. Основните материали за производство на земеделска продукция нарастват главоломно“ – така обобщи ситуацията с увеличената цена на торовете земеделският стопанин Иван Балабанов, който обработва 16 000 дка в семейна фирма в землището на село Изворово, община Генерал Тошево.

Кризата с торовете 

Офертите в момента на карбамид стигат до 1100 лв./тон, а на амониев нитрат до 840 лв./тон за доставка на място. Само преди година тези цени са били съответно 465 лв./тон и 360 лв./тон.

„В момента увеличението на торовете е с над 150%“, изчислява още Иван Балабанов. „Имам информация, че догодина активните вещества ще поскъпнат над 2 пъти. В същото време покачването на зърното е в рамките на 30-40%. Така че се очертава пак ние, земеделците, да оберем пешкира!“, не крие мрачните си опасения земеделецът. 

Повечето фирми вече не продават, тъй като или складовете са им празни, или задържат количества. Част от тях вече са обявили, че след 3 октомври азотните торове ще се търгуват на нови цени.

Това е „патова ситуация“, коментира още Иван Балабанов. 
За съжаление кризата рефлектира не само върху торовете и тяхното производство, но и върху резервните части и консумативи за земеделска техника. „Вече има сериозен недостиг. Вчера в една от фирмите, с които работя, имаше 12 празни позиции за резервни части и консумативи. От 20 дни имам заявки, които не са изпълнени. Това означава, че фирмите нито получават стока, нито могат да продадат нещо. Това се дължи са големия скок в цените на стоманата“, анализира Балабанов. 

Фермерът е категоричен, че всичко това подлага на сериозен риск пролетната кампания по сеитба на царевица и слънчоглед през пролетта на 2022 г. В момента сеитбата на пшеница в Добруджа предстои, подготовките на почвата въпреки засушаването вървят. Въпреки трудностите, земеделските стопани ще успеят да засеят. До пролетта обаче те ще са изчерпали всякакви запаси от торове, консумативи и резервни части. 

„Положението е страшно. Кризата с газта удари много върху нас. Какво земеделие ще правим в тази прекрасна Добруджа“, не крие емоциите си и бащата Георги Балабанов, поставил началото на семейната фирма в село Изворово. 

В стопанството вече са пожънали реколтата от слънчоглед. От 6300 дка с царевица остават да се приберат още 1100 дка.

Жътвата на техническата култура в Добричка област вече е преполовена. Средният добив от реколтираните близо 453 000 дка е 738 кг/дка. При слънчогледа кампанията е приключила в 5 добруджански общини с резултат от близо 300 кг/дка. Остават да се ожънат още 45 000 дка слънчоглед в Добричка област.