Ние, земеделските стопани, се обединихме около решението подписаните от 2015 година договори за аренда, при които няма 51% собственост, да се обявяват за нищожни или да бъдат заличавани служебно”, заявява пред Агри.БГ земеделецът от пазарджишкото село Мало Конаре Иван Кабуров.

Гласувайте: Трябва ли да се намали ДДС върху храни и селскостопанска продукция?

Освен производител Иван от години има активно медийно и публично участие по ключови теми в земеделието и днес дава обяснение за това настояване на фермерите в региона, като призовава управляващите за действия.

По думите му нерегламентираните поземлени отношения са довели до много проблеми в работата на земеделските стопани. „Стигна се до т.нар. „самоуправство“, при което собственик с малък дял земя се разпорежда с голям имот и блокира възможността на наследници да ползват терена”, посочва Кабуров и дава следния пример:

„Група наследници притежават собственост върху 20 декара земеделска земя. Единият от тях самоинициативно е прехвърлил собствеността чрез дарение на 500 кв.м на трето лице. Вследствие на което новият съсобственик е отдал целия имот на друго лице чрез многогодишен договор за аренда, пренебрегвайки останалите наследници. По този начин те губят правото да ползват, отдават или стопанисват земеделската земя.

Иван и негови колеги от района виждат решение на това в процедура по обявяване на нищожност на договори, при които няма поне 51% собственост. „В случай, че е направена трайна инвестиция върху целия имот, договорът за рента да се преразгледа допълнително от компетентните органи. Като акцентът падне върху това, в сила да остане арендният договор, които е многогодишен, ако няма възражение и от двете страни”, предлага още земеделецът.

Правните неуредици с т.нар „бели петна“ също са сериозен проблем за земеделските стопани, припомня Кабуров. В неговия район има предимно дребни земеделци, а в предишно свое интервю пред Агри.БГ той разказа как още през 2013 – 2014 г. „големите фирми им взеха земите точно чрез белите петна, изораха им зеленчуци, люцерни... Голяма част от тези хора после се отказаха да възстановяват изобщо земеделската си дейност.”

Иван Кабуров: Настояваме да се преразгледа съществуващата нормативна уредба за зеленчукопроизводствени региони, където има от 50 до 100 малки земеделски производители и да не се прилага Закона за „белите петна“, тъй като той не работи в полза на дребния производител.

По думите му нормативната уредба за белите петна помага на едрите земеделци да съсипят дребните производители, „да издебнат някой, който не е отишъл да си декларира нивичката като намерение за ползване за следващата година, и имотът му да стане бяло петно”.