От следващата седмица започваме разплащанията по отделни направления по мярка 10 „Агроекология и климат“. Преди Великден, което е след около 20 дни, ще направим последното по-голямо плащане като бюджет – така наречените зелени плащания, които касаят повечето от земеделските стопани. Това обяви земеделският министър Десислава Танева пред БНТ.

Десислава Танева: Вижте всички документи за пътуване на стопаните

Министърът успокои производителите, че продължава да се спазва индикативният график за всички директни плащания, както и индикативната програма за отваряне на приемите по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Това се отнася и за разплащанията по договорени и изпълнени проекти по предходни приеми. 

За да се гарантират вътрешнообщностните доставки на стоки, суровини и храни в ЕС, Европейската комисия работи върху предложението за обявяването на зелени коридори. За днес, 25 март, е планирано провеждането на видеоконферентен Съвет на министрите на земеделието в ЕС, където тази идея ще се обсъди.

Десислава Танева: „Зелени коридори в ЕС ще гарантират доставките и движението на стоки и суровини.“ 

Ресорният министър призова потребителите да подкрепят българския фермер и да купуват българското производство. Десислава Танева увери, че България има много добро производство с тенденция да расте нагоре и при плодовете, и при зеленчуците, макар и в различни проценти. 

„Идва летният сезон, когато можем да осигурим нашето потребление. Секторите на плодовете и на зеленчуците са чувствителни. Там са малките фермери, те ще бъдат най-засегнати от кризата по простата причина, че нямат пряк достъп до хранителните оператори“, опасява се Танева. 

По въпроса за онези продукти, които бяха обект на презапасяване през първите няколко дни от обявяване на ситуацията, към днешна дата ситуацията вече е успокоена, уверява министърът.

„Например пшеница имаме за повече от една година като запас. Тя си върви с обичайните темпове на търговия, тъй като България е нетен износител. А цялото производство, което е необходимо, ще бъде заредено по магазините“, допълни Десислава Танева.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Сигнал: Фермери не могат да стигнат до стопанствата си

Съвети към фермерите по време на епидемия

Коронавирусът проваля отглеждане на зеленчуци в Монтанско