В началото на април се предвиждат плащания по Схемата за обвързано подпомагане за протеинови култури, а в периода между 10-20 април по Схемата за зелени директни плащания ще бъдат изплатени 460 млн. лв. по 54 хил. валидни заявления.

Все повече фермери искат да прекратят договорите си по ПРСР

Тази информация по Индикативния график за директни плащания бе изнесена по време на изслушване на Николай Каварджиклиев – изпълнителен директор на ДФЗ, на заседание на парламентарната Комисия по земеделие. 

Относно състоянието и кадровата обезпеченост на поверената му институция данните сочат, че числеността на персонала в ДФЗ е общо 1563 щатни бройки, структурирани в 50 административни звена. 

Служителите на ръководни длъжности са 5,82 % от общата щатна численост. Експертите с аналитични или контролни функции са 88,2 %, а останалите със спомагателни функции – 1,74 %.

В Централното управление щатните бройки са 649, а в областните дирекции – 914. Свободни са 57 щатни бройки за различни длъжности, от които 38 са в Централното управление, а 19 – в областните дирекции.

За нуждите и срока на прилагане на ПРСР 2014-2020 г. са определени допълнителни 180 щатни бройки със средства от мярка „Техническа помощ“ и персонал на местните инициативни групи, финансиран със средства от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“. 

Заетите бройки по това постановление са 133, от които в Централното управление – 92, а в областните дирекции – 41. Свободни са 47 щатни бройки, от които 44 в Централното управление, 3 в областните дирекции. Всички свободни бройки се обявяват публично.

За периода февруари – март съгласно Закона за държавния служител са обявени 12 конкурсни процедури, допълват от Фонда.