От българските сортове зеленчуци в списъка на застрашените от изчезване местни сортове остана само една краставица – „Калиопа" и два – три вида пипер-рибки. От зеленчуците няма изобщо български домат, няма български дини и пъпеши, и други култури.
За това алармира зеленчукопроизводителят Нихат Расим, който от години отглежда стари български сортове зеленчуци в разградското село Брестовене, който е увлякъл в това трудно производство дъщеря си и сина си.
„Благодарение на нашите предци тези сортове са стигнали дотук, стотици години са пазени и в момента това приключва. Най-лошото е, че за нас това не е случайно, има фирми, които правят така, че да не се отглеждат тези сортове. Нашите сортове са директни, можеш да си вземеш семето и да произвеждаш, така както този сорт е стигнал дотук.
В същия момент, за да се купуват специални хибриди, българското производство се унищожава“, споделя Нихат, който е приел за своя мисия да запазва родните сортове. Според него обаче отсега нататък ние ставаме като другите държави – всичко ще се прави от хибриди и ще зависим от няколко фирми, които произвеждат семена.
„Не сме срещу хибридите, обаче вкусовете на доматите и останалите зеленчуци са други. Когато имаме консервиран домат, пюре или лютеница - вкусът е друг. Губим тази уникалност и се отива към масовото производство. Ние от декар произвеждаме 1.5 – 2 тона български домати, а колегите с хибридите вадят по 4-5 тона. Нашите домати за ден – два приключват, това е естествена храна. Другите домати издържат дълго, но това е за сметка на нашето здраве“, категоричен е стопанинът.
Преди няколко години на Нихат се е наложило да унищожи 60 кг семена от сорта „Миляна", заради европейско изискване за нов вируси по семената. „В един домат има 7-8 семенца, в един грам има 300, на доматите им нямаше нищо, но ние ги унищожихме и така производството приключи. Има чудесни български сортове, които също вървят на изчезване – „Трапезица", „Идеал", а хората си ги знаят и търсят“, споделя Нихат.
Българският чесън също си заминава, българският фасул също изчезва. Унищожават българското земеделие и българските семена, няма го и пъпеша Видински коравец, става ясно от думите му.
„Независимо дали се субсидира от държавата или не, ще поддържам 6 български сорта. В момента и джулюновската шипка си заминава, българската камба – също изчезва. Не остават семена и хора, които да ги гледат. А можеше с малко усилия да ги запазим. Хората, които се занимаваме с това, сме много малко. Винаги съм се чувствам изоставен, но съм избрал да се занимавам с това и ще правя каквото мога“, категоричен е той.
Другата опасност според Нихат Расим е това, че се размива кое е българско и кое не е, защото всеки казва – „Това е произведено в България“. Освен злоупотребите, които се правят като се внася стока от трети страни и се представя за българска, има и друг проблем.
„Когато казваме българско, аз разбирам, че това е зеленчук от български сорт, произведен в България. Няма как да се съглася, че сорт „Флорида“ е нещо българско. Това разграничение е много важно – произведено в България или истинско българско производство. На това трябва да се акцентира, а не продукцията от чужди сортове вкарани в страната и отгледани тук – да се брои за българска.
В момента защитаваме чужди икономики, заминаха ни семената, остават само хибриди. Кой ще обясни на хората, че трябва да се хранят освен евтино, но и здравословно“, пита опитният зеленчукопроизводител, който отглежда в полетата си над 20 култури и е отворен за всички новости, като като през тази година той усвоява производството на микрозеленчуци в контролирана среда.
6 КОМЕНТАРА
12.04.2025
11.04.2025
10.04.2025
10.04.2025
10.04.2025
10.04.2025