„Българска зеленчукова продукция няма да има в скоро време и отново вносът ще преобладава, което, освен че засяга производителите, води до реални икономически негативи”, заявява пред Агри.БГ зеленчукопроизводителят с отопляема оранжерия в Мало Конаре Иван Кабуров.
Той лично ще заложи първа реколта някъде около 15 февруари, по-рано от миналата година, но по думите му повечето негови колеги ще направят това през март заради големите разходи за отопление и реално отново вносът ще преобладава през първите месеци на годината. Кабуров ще заложи на краставици в оранжерията си с цел сеитбооборот, но и заради болестите по доматите и притесненията свързани с вируса ToBrFV.
„Той влиза у нас и се разпространява най-вече през амбалажа, както преди години пламна Tuta absoluta с вноса отвън”, подчертава зеленчукопроизводителят, които не от сега защитава идеята за осигуряването на подпомагане за амбалаж – боксове за полското производство и касетки за оранжерийното, като добър инструмент за подкрепа на дребния и средния производител. За сега няма политическа активност в тази посока, но на последното събрание на УС на БАПОП темата отново е била изтъкната от бранша.
„На срещата се откроиха основните проблеми, свързани с отоплението и пазара. Докато няма адекватен контрол върху търговията, реалните производители ще са в неравностойно положение. Продължава да доминира вносът на занижени цени, не се плаща реално ДДС, продава се без фактури и т.н. „Играчите” на пазара намериха начин да заобиколят и изискванията за стоките с висок фискален риск. От Гърция например по няколко пъти на ден се превозват по 4-5 тона стока в микробуси”, коментира Кабуров.
Той се спира и на данните от Асоциацията на гръцките предприятия за износ на плодове, зеленчуци и сокове (Incofruit Hellas), според които една пета от износа на плодове и зеленчуци на южната ни съседка се реализира у нас. През изминалата година (до ноември 2024 г. включително) в рамките на Европейския съюз най-много количества са отишли в Румъния - 296 560 тона на стойност 222,25 млн. евро при средна цена 0,75 евро/килограм.
Страната ни е на второ място с внос от 248 200 тона на стойност 132,21 млн. евро, но средната единична цена за българския пазар е значително по-ниска – 0,53 евро/килограм.
„От тези данни може да се направи извод за качеството на продукцията, което влиза в страната ни и дали са реални цените за нея, след като е значително по-евтина от в останалите държави. В същото време тази ниска цена на стока второ, трето качество подбива българската продукция от първо качество и сваля цените.
Качеството на българската продукция безспорно е по-добро. Освен че предлагаме пресен продукт, който отива ден след прибирането на пазара, той е и основен регулатор на цената на вноса. Затова държавата трябва да подпомага родното производство. Освен това ние сме сектор, който осигурява заетост на нискоквалифицираната работна ръка, която в проитвен случай ще „легне” на държавата”, подчертава Иван Кабуров.
1 КОМЕНТАРА
01.02.2025