Площите със зеленчуци се влияят от промените в нивата на подпомагане повече отколкото самото производство. Това показва анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

Плодове и зеленчуци: Колко внесохме и колко изнесохме

Ако равнищата на директна подкрепа (най-вече обвързана) се запазят, общите площи със зеленчуци през следващите 7 години ще бъдат средно 42 – 43 хил. ха. Брутната продукция при цени от 2017 – 2018 г. ще е около 210 млн. евро, прогнозират анализаторите.

Домати

Производството на домати през 2020 г. ще е над нивата от предишната година, изчисляват от CAPA. Реколтата от оранжерийните площи ще бъде 53 хил. тона, или с 9% спрямо година по-рано.

Краставици

Прогнозите през 2020 г. са за количества около 74 хил. тона, твърдят анализаторите.

Пипер

Очаква се това производство да бъде в рамките на 54 – 62 хил. тона. То може да се окаже обаче с около 8% под постигнатото през 2019 г.

Изкупните цени

През третото тримесечие на годината цените са значително по-ниски в сравнение с предходното и малко по-високи отколкото за същия период на миналата година. Доматите са с 8% нагоре, краставиците – с 4% надолу, а пиперът – плюс 3%.

През месец ноември цените на едро и дребно на основните зеленчуци се повишават, като най-висок е процентът при краставиците на дребно – 29%. На едро вносните домати скачат с 43%. 

Предлагането в следващите месеци ще бъде по-слабо, като се очаква намаление на потреблението заради частичното затваряне и ограничаване на потребителската активност. Прогнозите са за цени с до 5% под миналогодишните.

Потребителските нагласи

Изследване в 10 европейски страни показва как се променя потребителското търсене заради COVID-19. Най-силна промяна в навиците се забелязва в Испания. Румънските потребители (43%) и тези в Испания (41%) смятат в най-висока степен, че здравословното хранене е изключително важно сега. 

Очаква се след като пандемията отмине, потребителите да продължат да приготвят храна вкъщи и да се хранят по-здравословно с повече зеленчуци, без остатъчни нитрати и пестициди.