Оперативната статистика на Земеделското министерство показва, че в разгара на сезона само две от следените зеленчукови култури на открито имат повишаване на добивите от декар. При повечето зеленчуци производството към момента бележи спад на годишна база, а цените на едро продължават да растат.

Гласувайте: Какви са средните Ви добиви от пшеница за 2022 г.?

Според данните като първенец в реколтата се очертава пиперът на полето. Средният му добив спрямо година по-рано е скочил двойно, достигайки до 989 кг/дка. Към 22 юли са реколтирани по-малко площи с пипер спрямо същото време на 2021 г., но производството е нараснало с близо 63%. До отчетната дата в страната са добити 1 118 тона от пипера на открито.

Доматите на открито са другата култура с ръст в средния добив – 12,1%. В статистиката е записано, че земеделците прибират около 752 кг/дка реколта. Към момента обаче са реколтирани значително по-малко площи и затова производството на основния зеленчук отчита годишен спад от над 28%.

При зелето също се отчита по-висока продукция (с 62,3%), благодарение на значително по-големия размер засадени и реколтирани до момента площи, макар че средният добив се понижава. 

Засега произведените количества пъпеши, ягоди, дини, краставици и домати от открити площи, както и картофи намаляват с между 5,2% и 29,8% спрямо година по-рано. „Това е свързано с по-късното прибиране на реколтата тази година и/или по-ниски средни добиви”, отчитат от агроминистерството.

Поглеждайки към статистиката за цените на едро към 22 юли, виждаме, че повечето зеленчуци поскъпват.

Вносните домати са с най-голям ценови ръст – 55% на годишна база и 8,3% на седмична.

Към отчетната дата средните цени на едро на зеления пипер, оранжерийните краставици, картофите, ябълките на тържищата се повишават в границите от 0,4% (пипер) до 8,3% (домати внос) на седмична база. Седмично поевтиняване от 2,6% отбелязват оранжерийните домати. Цената на зелето се запазва на нивото от предходната седмица.