През 2019 г. площите, използвани за производство на зеленчуци, включително сухи бобови култури, в земеделските стопанства са 52 539 ха, което е с 55,9% по-малко от предходната година, пише в Аграрния доклад, публикуван от ресорното министерство. 

Решението дойде: Удължават срока за изпълнение на инвестициите в „Растениевъдство“

Откритите площи със зеленчуци се свиват с 56,3%, до 51 617 ха, основно поради спад на площите със сухи бобови зеленчуци (нахут, леща и зрял фасул). Оранжерийните площи са 922 ха (+0,7% на годишна база), като са използвани средно 1,3 пъти за производство на зеленчуци. 

Общата продукция от зеленчуци – реколта `2019 е в размер на 769 хил. тона – с 15,1% помалко на годишна база, като производството от открити площи намалява с 13,8%, до 668,2 хил. тона а оранжерийното – с 23%, до 100,8 хил. тона. През 2019 г. най-голямо е производството на картофи – 197,4 хил. тона (25,7% от общото производство на зеленчуци и сухи бобови култури), домати – 145 хил. тона (18,9%), дини – 96,8 хил. тона (12,6%) и краставици – 67,8 хил. тона (8,8%). 

Реколтираните площи със зеленчуци през годината са с 52,1% по-малко спрямо 2018 г., което се дължи основно на редукция на площите със сухи бобови култури с близо 80%. 

По групи култури, увеличение на реколтираните площи е налице при пресните бобови култури – със 72,9%, листни или стъблени зеленчуци – с 10% и при плодовите зеленчуци – с 8,8%. 

С най-голям относителен дял от общо реколтираните площи със зеленчуци през 2019 г. са площите, заети с нахут – 22%, картофи – 18%, дини – 9,3%, домати – 9%, и др.

По видове зеленчукови култури, през 2019 г. се отчита значителен ръст на годишна база при реколтираните площи с краставици и тикви за семе (близо три пъти), следвани от тези с градински грах - зелен, салати и марули, артишок, градински фасул – зелен, зрял чесън и домати – с между 19,1% и 91,9%. От друга страна, чувствително намаляват реколтираните площи, заети със спанак, картофи, корнишони, праз, леща и нахут – в границите от 33,3% до 81%. 

Общото производство на зеленчуци, без сухи бобови култури, от открити площи през 2019 г. е в размер на 651,3 хил. тона, което е с 8,3% по-малко в сравнение с предходната година. Сред позначимите култури, увеличение на получената продукция се отчита при краставиците (два пъти и половина), пипера (със 17,5%), доматите (с 12,3%) и дините (с 1,9%), а намаление – при тиквите (с 57,2%), зрелия кромид лук (с 24,9%), картофите (с 24,5%), морковите (с 20,4%), пъпешите (с 11,8%), патладжаните и главестото зеле (с по 1,7%). 

Продукцията от плодови зеленчуци от открити площи нараства с 6,8% на годишна база, до 334,2 хил. тона. Значителен ръст е налице при пресните бобови култури, прибрани от открити пллощи – с близо 67%, а слабо изразен - при зеленчуците от рода Brassica (главесто зеле, карфиол и броколи) – с 0,9%. 

Общото производство на сухи бобови култури (зрял фасул, леща и нахут) от открити площи през 2019 г. е 16,9 хил. тона - със 74% по-малко спрямо 2018 г., като намаление се наблюдава и при трите основни култури. Свива се и продукцията от открити площи на листни и стъблени зеленчуци (с изключение на зеленчуците от рода Brassica) – с 35,5%, както и на грудкови и лукови зеленчуци – с 22,6%. При производството на картофи от открити площи се отчита спад от 24,5% на годишна база, до 197,4 хил. тона.