Катастрофални са данните за състоянието на продажбите на българска продукция от плодове и зеленчуци на родния и световния пазар. Загубите у нас само за седмица, откакто Германия обяви наличие на зараза от ешерихия коли, се изчисляват на 10 млн. лв. от нереализирани количества.

Данните декларира днес в Люксембург министър Мирослав Найденов по време на среща на европейските аграрни министри на извънреден съвет за бактерията-убиец. Жертвите в света вече са над 22 на брой. Вчера заразата беше установена в Чехия, Канада, Словения и др. Източникът все още не е изяснен. Започнаха изследвания и на месни продукти.

Данните са на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция. Те съвпадат с информацията за загубите, с която разполага и земеделското министерство, уточни министърът. Според него обаче, ако кризата продължи, загубите на родните производители ще се увеличават.

Еврокомисарят Чиолош обясни преди заседанието, че ЕК ще се опита да намери всички възможни средства за въздействие на кризата. Комисията ще предложи допълнителни средства, както за членовете на земеделски организации, така и за тези, които не са членове.