Зеленчукопроизводители от Каварненско са вече месец без вода за напояване. Това съобщи за Агри.бг Красимир Иванов, който заедно със свои колеги се опитва да намери решение на проблема.

И на вас ли ви "отрязаха главите" по 4.1.2?

“Всеки ден звъним в „Напоителни системи“, но нищо не се прави и нищо не се променя. Само се прехвърля топката от Варна към София и обратно“, възмущава се производителят. 

Причина за безводието е спиране на кранчето на помпена станция „Селце 81“, посочва Красимир. От „Напоителни системи“ ЕАД – клон „Черно море“ са констатирали, че е изгоряла помпата. „След това нищо не се направи, а нашите зеленчуци съхнат. Ние сме 4-5 човека с общо 200 дка пипер. Имаме сключени договори, плащаме си“, пояснява още потърпевшият.

Стопани поливат площите със зеленчуци от малък сондаж, от който през ден-два се вадят малки количества вода. „Поддържаме растенията, колкото да не загинат. Чакаме си водата за напояване, но не знаем кога ще стане това“, допълва Красимир. 

Зеленчукопроизводителите са категорични, че са пред фалит. Ако до седмица помпената станция не започне работа и не достави ценната вода, то след това вече няма да има смисъл.

„Ние сега имаме нужда, сега отглеждаме нашите зеленчуци. Инвестирали сме много, продължаваме да влагаме средства и накрая оставаме без напояване. Проблемът трябва спешно да се реши, а не да се прехвърля между София и Варна“, негодува потърпевшият.

В края на юни са аварирали други две помпени станции в Каварненско – „Велково 81“ и „Велково 82“, допълни Екатерина Кирчева, зеленчукопроизводител от село Селце. От 3 дни едната вече е отремонтирана и доставя вода за зеленчукопроизводителите в региона. Очаква се и втората да заработи. 

Междувременно от Напоителни системи ЕАД увериха, че няма нарушено водоподаване към земеделските площи на територията на цялата страна. Отстраняването на аварията при помпена станция „Велково 82“ е приключило и от 18 юли работи с пълен капацитет. 

Към момента се извършват ремонтни дейности по помпена станция „Селце 81“, като се очаква те да приключат в рамките на една седмица. Продължава да се водоподава от другия сондаж на станцията. Осигуреното количество вода е достатъчно за задоволяване нуждите на стопаните, уверяват от Дружеството.

Проблеми с напояването на зеленчуци в община Каварна имаше и през миналата година, когато отново близо месец нямаше вода за поливане. Тогава фермерите сигнализираха до Агри.бг и посочиха, че проблемът е бил в изгорялата помпа на помпена станция „Каварна 2“ и затова са останали без ценната течност за напояване.