Идеята на инвестиционната подмярка 4.1 не е да спечелиш точки, за да си купиш комбайн, да си обновиш автопарка и така нататък, а да се даде приоритет на определен вид инвестиции. Така младият земеделец и голям зеленчукопроизводител от Русенско Даниел Петров коментира пред Агри.БГ отправената критика към подмярката от картофопроизводителя и браншови председател Тодор Джиков.

Министерството: Няма да има удължаване на кампанията

“След като колегата си има всичко, браво на него, но малко си противоречи - хем защитава дребните, хем казва “имам всичко, ама нямам комбайн, а парите ще отидат за поливно земеделие”, добавя още фермерът и подчертава, че критиката му не е лично насочена, а е към склонността ни да се оплакваме независимо от всичко, докато има конкретни проблеми за решаване. 

„Най-малко 35% от допустимите инвестиционни разходи по проекта са свързани с инвестиции в поливни системи. Никой не те задължава да го правиш, ако вече го имаш, просто няма да получиш 10 точки, но това не значи, че е лошо.  Приоритет е, защото е жизненоважно за сектора. Така или иначе ти пак си чувствителен сектор и картофокомбайнът е пред зърнокомбайна. В същото време никой никого не задължава да кандидатства по програма, за да си купи комбайн или да обнови автопарка си“, заявява Петров.

Фермерът разказва, че когато е прохождал в тази сфера преди години, самият той е срещал проблеми с финансирането по 4.1, защото парите за инвестиции за развитие са отивали „за определен кръг от хора и грандоманските им желания за най-модерен трактор“. Според него успелите до едно ниво сега е редно да дадат ред на тези, които още имат базисни липси, като напояването например.

Това, че сега имаме ранкинг и приоритетност не е лошо, напротив. Не смятам също, че приемът е само за големите, защото аз може да имам милиони лева оборот, но недостатъчна за точкуването оперативна печалба, каквато бих имал, ако съм по-малък например", обяснява Петров и добавя:

Ако си фирма на светло, макар и малка или средна, и имаш достатъчна оперативна печалба, реално покриваш тези 10 точки. За мен това е ок, защото така се изключват фалшивите фирми.

В едно обаче Петров е съгласен с възраженията към критериите по подмярката –  предимство, което получваш, ако си клиент на “Напоителни системи”. За него това изискване не е стимулиращо, а дискриминационно, защото „дори да приемем, че производителят иска да ползва вода от дружеството, която му излиза солено, то не във всеки район това е възможно“. Младият зеленчукопроизводител намира пробойни и в така разписаните критерии на подмярката, като най-голямата според него е неясните обяснения по точките.

В критериите има изисквания, които се припокриват, особено тези, свързани с напояването, във всички точки. В същото време накрая пише: „Към критерий за оценка 4.4 не се отнасят инвестиции, които попадат в обхвата на критерий за оценка 4.3“. Четейки това нещо, не ти ставя ясно кое за какво е. Дори консултантите се затрудняват с разчитането на изискванията, а би следвало и без консултант да е възможно да кандидатстваш", подчертава фермерът.

Петров обръща внимание и на условията в 4-та точка, където производителят може, ако отговаря на критериите, да кандидатства за финансиране над 50% чрез средствата, отпуснати по  Next Generation, над тези по ПРСР.

„Считам това за добра възможност в този момент - ако отговаряш на изискванията, можеш да кандидатстваш за до 25% по-голяма субсидия. Но, искайки тази субсидия, трябва да минеш по една процедура за избор с публична покана от бенефициентите, въведена с Постановление на Министерския съвет. Това означава, че ако искам трактор с еди какви си параметри, обявявам това и получавам оферти, само че съгласно изискванията трябва да взема най-ниската оферта, отговаряща на критериите ми, а проблемът е, че тя ще дойде от марки на пазара, които примерно отдавна са остарели в предлаганата от тях техника“, обяснява земеделецът.

В заключение Даниел Петров обобщава, че според него не бива приемът да бъде спиран, защото няма много време за изпълнението на тези проекти. „След 2 години ще влезе друг програмен период и не смятам, че е редно да се губи тази възможност. По-добре за всички ще е, ако е възможно, да се прецизира подмярката, но не и да се анулира приемът“, категоричен е зеленчукопроизводителят.