Преди да говорим за пазар на българските зеленчуци, трябва да помислим за производството им, защото оптимизациите в земеделието стават все по-актуални и носят конкурентоспособност, а българският зеленчукопроизводител няма средствата да отговори на това, заявява пред Агри.БГ земеделецът Иван Кабуров.

Над 700 земеделски земи и имоти се разпродават на търг

Той вече прибира реколтата си от зеле и споделя, че го прави с конвейерни ленти и ремаркета. По думите му така нещата стават много по-бързо и организирано, особено когато имаш по 20 и повече работници.

На нас, производителите, ни трябва техника за обработка на културите, за почвообработка и механизирано прибиране, защото най- голямата себестойност при някои зеленчуци отива в ръчното прибиране на ръка, категоричен е Кабуров.

Споделя, че преди години зеленчуковото му стопанство било много по-голямо - от 800 дка, а сезонно ангажирал около 150 работници. Днес, както повечето земеделци, разчита на зърнените култури за стабилност и доходност, но продължава да милее за градините на полето и инвестира печалбата в модернизацията им. За Иван производството на плодове и зеленчуци е не само важен сектор за осигуряване на здравословна храна, но и този в земеделието, който дава поминък в дадения регион. 

„Развитието на сектора засяга и социалната политика, и борбата с демографската криза. Ако се помогне на малките и средни производители да модернизират стопанствата си и да станат по-конкурентоспособни, те ще имат достойно присъствие на пазара. Няма да фалират, работниците ще бъдат по-добре платени, а в населеното място ще има живот.

Затова призовавам Министерството да си помисли по този въпрос и да направи следващата мярка за закупуване на техника достъпна за повече зеленчукопроизводители, да им даде трактори, линии за прибиране на реколтата, които много улесняват и оптимизират труда", предлага производителят.

Пуснаха се програми за пакетаж и сортиране, на които малко хора участват, защото първо трябва да има какво да се пакетира и сортира.

По негови думи политиката за подпомагане на сектора върви отзад напред – много се говори за пазари, търговски вериги, които са длъжни да изкупуват българска стока, търговци, които се подпомагат, ако купят българска стока. Но нали някой трябва да я произведе тази стока и ако може да не я продава на загуба“, заключава зеленчукопроизводителят.