На есенното изложение Бата АГРО 2015 фирма Рапид КБ представи нови решения в областта на почвообработката с марка Amazone и новостите в специализираната техника за зелена линия от марката CLAAS.

 

На щанда на Рапид КБ БАТА Агро Есен 2015 е новият JAGUAR 8-ма серия. Той е с двигател 4 Final – технология. Ще се познае по заобления дизайн, вижда се, че е много красива, а и доста производителна машина. Това, което се постига с нея, е разход под 900 гр. на тон прибран силаж. Специално тази машина е продадена и работи в стопанство, където царевицата се използва за захранване на една биогаз инсталация. Там изискванията са доста високи откъм силажа“, обясни пред Трактор.БГ Николай Цеков, мениджър Продажби в Рапид КБ.


 

Силажокомбайнът JAGUAR е оборудван с новият двигател Common-Rail, 455 к.с. на Mercedes. Оттличителното при него е, че поддържа максимален въртящ момент в много голям диапазон от обороти, като по този начин преодолява големи претоварвания на самия двигател, без да угасне.

 

Машината е снабдена с множество нововъведения, които изключително улесняват работата на механизатора. Една от тях е цветната 3D камера, която сама разпознава границите на ремаркето, като по този начин автоматично премества разтоварващата тръба и клапата в края. По този начин механизаторът се концентрира само във воденето на машината по редовете и се минимизира напълно възможността за грешки.

 

 

Николай Цеков обясни: Приспособлението отпред е новият Orbis. Характерното при него е, че вече е оптимизиран за работа и при слети култури и с него може да се прибират и пшеници, ечемици, репко и други култури, които са слети култури или с една такава приставка, като универсална, може да се прибира, да се силажира и царевица, и слети култури.

 

На БАТА Агро Есен 2015 Рапид КБ представи и сламопресата CLAAS QUADRANT 3300. Тя е добре позната на земеделците в България от няколко години и е наложена на българския пазар. Тя прави бали с ширина 1,20 и височина 90 см, като дължината може да бъде настройвана до 3 м., като при показатели дължина 2,40 се правят бали с тегло до 400 кг. Сламопресата може да бъде оборудвана и със сензор за измерване влагата на балите, като това е особено полезно при стопани, които продават сламата си, а тези сламопреси се използват главно за такива цели, посочи Николай Цеков.

 

От Рапид споделиха, че очакват новите модели на сламопресите на CLAAS QUADRANT да бъдат представени на Агритехника 2015 през ноември. Те ще имат много подобрения като едно от най-големите предимства е увеличеното налягане, с което се пресоват балите, което ще увеличи производителността на тези машини.

 

На щанда си Рапид КБ представи и пресата за ралонни бали CLAAS ROLLANT 350, особено подходяща за по-малките стопани и за животновъдите. Тя може да бъде оборудвана със или без нарязване на материала. Отличава се с много проста конструкция и е изключително здрава.
 


Представеният модел CLAAS ROLLANT 350 има редица подобрения. Едно от тях е и патент за рулонните преси на CLAAS, което спомага за уплътнявато на балата в нейната сърцевина. Така всички бали запазват форма си при дълго съхранение.

 

На БАТА Агро Есен фирма Рапид КБ отдели специално внимание на машините за сеитба и почвообработка на немския производител Amazone.


Николай Цеков сподели кои са акцентите при Amazone: „На нашия щанд от фирма Amazone сме показали есенни и пролетни сеялки. Новост от Amazone е плуга Cayron 200. Зад мен се вижда и сеялката за есенници Cirrus , което е третото поколение Cirrus 6003. В последно време се наблюдава засилен интерес на фермерите към този тип сеялки с почвообработка и след това изсяване. Cirrus 03 модификацията се отличава от другите модели с това, че изисква по-малка мощност за задвижване и оказва по-малко теглително съпротивление.
 


Характерното за сеялката за есенници Cirrus 6003 е хидравличната надстройка на дълбочината на браната и натискът на изсяващите дискове до 55 кг. Това, което отличава тази сеялка от конкурентите на пазара е, че има възможност за извършване на сеитба и при влажна почва. Машината може да бъде оборудвана с торовнасяне и/или със система за следене на изсяването на всеки ботуш.


Много сме щастливи от Рапид, че можахме на изложението да покажем новия плуг на Amazone Cayron 200, каза още Николай Цеков. Интересното за плуга е, че от пускането му до сега, има защитени 19 патента. Много новости и нововъведения има, които ги няма при другите производители. За момента се произвеждат като версия само 5 и 6 корпусни, с хидравлична настройка на захвата. А патентът, който е на Amazone – имаме автоматично настройване на първото тяло спрямо захвата. Това става автоматично през хидравликата на трактора.
 


Настройка на плуга се извършва изключително лесно чрез един хидравличен разпределител. Хидравликата на трактора, захватът на целия плуг и захватът на първото тяло са взаимосвързани и плугът се регулира автоматично. Именно това отличава този плуг от останалите производители. Работната дълбочина при Cayron 200 достига до забележителните 40 см.

 

Повече информация за всички продукти, предлагани от фирма Рапид КБ с марките CLAAS и Amazone може да получите в интернет на адрес www.claas.bg или на телефон 02/400 80 10.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!