Здравето на почвата, върху която са засети посевите на стопаните, е един от най-важните фактори за здраво растение, което ще даде добри добиви. 
 
Как се отразява прилагането на биопрепарати за растителна защита в борбата с неприятелите и болестите, които обитават почвата? Такъв опит се провежда от австрийската фирма Заадбау линц (Saatbau Linz) и българската фирма за биологични продукти за растителна защита „Амитица“ ООД в царевица, на полето край свищовското село Хаджидимитрово. 
 
На пръв поглед, дори човек, който не е специалист, може да види как продуктите са помогнали на растенията да се запазят здрави и незасегнати. Как е станало това? Семената на царевицата са третирани в комбинация от два микробиални продукта, предлагани на българския пазар от „Амитица“.
 
Първият е биологичният инсектицид Натурилас, който е в помощ на стопаните в борбата срещу неприятелите, които обитават почвата и имат почвен цикъл. 
 
„Специално при царевицата това са телени червеи, стъблопробивачи, диабротика, сив царевичен хоботник, който има почвен цикъл“, обясни агрономът Миглена Димитрова. 
За да бъде по-ефективна защитата върху царевицата е приложен още един продукт на „Амитица“ – Екопроп, който е комбиниран с Натуралис. 
 
 
„Екопроп съдържа микориза 5%, осигурява мощна коренова система. Също така съдържа групи микроорганизми, които имат силно изразено фунгицидно действие срещу болестите, които са в почвата. Всички почвообитаеми патогени, с които ние нямаме борба през вегетацията“, посочи Димитрова. 
 
В продукта се съдържа гъбата триходерма, която насочено унищожава фузариума, срещу когото също няма възможност за борба по време на вегетация на културата, като освен царевицата от него страдат и посевите от пшеница. 
 
„По този начин, внесени със семената, микроорганизмите се намножават, правят почвата по-пухкава, отделят и натрупват въглерод, респективно и хумус в почвата. Така ние обогатяваме и оструктуряваме почвата си, инвестираме в нейното почвено здраве.
Изчистваме за дълго време, за дълъг период плътностите на болести и неприятели в почвата“, обясни специалистът. 
Двата продукта са смесени във воден разтвор, семената са обеззаразени и три дни след третирането, те вече са готови за внасяне в почвата. 
 
„Това са живи организми и няма как да стоят във външна среда. Те трябва да бъдат в своята естествена среда за живот – почвата“, каза Димитрова. 
 
Резултатите от опита са впечатляващи, посочи специалиста, като здравето на растенията  говори за ползотворното действие на препаратите, което пък за стопаните води до икономическа изгода, тъй като това дава дългосрочни резултати. 
 
 
Димитрова обърна внимание и на голям проблем, и то в глобален мащаб, който заплашва всички видове култури – нематодата: 
„Много от нематодите, които са в нашите почви, нападат всички култури. Те са полифаги“. 
 
Досега конвенционалните препарати и методи не даваха решение за назряващия проблем, като причина за намножаването на нематодите са редица фактори като промяната в климата, отсъствието на минусови температури през зимата, влошаване на почвеното здраве. 
 
„Амитица“ обаче има решение. Това е продуктът Екопроп NX (EKOprop® NX). 
„Той съдържа биоагент – една гъба, която паразитира. Напада всички стадии на нематодата. Яйца, гали, абсолютно всички небатоди – било то монофаги или полифаги. Освен ненатоцидното действие, той има и силно изразено фунгицидно действие, подобен на Екопроп, който сме използвали в опита царевица. Той също съдържа групите микроорганизми, които действат срещу почвените болести, но има действие и срещу нематодата", обясни Димитрова. 
 
Освен това Екопроп NX е абсолютно безопасен за околната среда, пазят се пчелите, а също и почвеното здраве, което пък ще остави на децата ни една здрава планета. 
 
Повече за продуктите на фирма АМИТИЦА ООД, научете на сайта amiti.org и на имейл [email protected]