Окуцяването и другите двигателни нарушения при кравите в млечното говедовъдство са една от основните причини за намаляване на продуктивността във всяка ферма. 

Как да произвеждаме мляко по-евтино

„Стопанските загуби от тези страдания варират от намаление на млеконадоя с 10% до тотална щета при бракуване на заболелите животни“, обясни ветеринарният лекар на Агри.БГ д-р Тихомир Сеферинов.

Ранната диагностика и мониторингът на този проблем е от първостепенна важност за фермите.

Лесен и достъпен начин за оценка на състоянието на стадото е Индексът на движение на животните.

Визуалната преценка отнема на фермера само няколко секунди. Преценява се двигателната функционалност на говедата, като вниманието се насочва първо към положението на гръбначния стълб – дали е изправен, или е извит.

Оценява се по скалата от 1 точка до 5 точки, като резултат 1 точка отразява крави с нормално движение, а 5 точки - животни с тежка куцота. 

1.0 Нормално движение – Кравата стои и ходи с изправен гръб. Походката е нормална.
2.0 Лека куцота – Кравата е с изправен гръб в покой, но го извива при движение. Походката е все още непроменена.
3.0 Средна куцота – Наблюдава се извиване на гръбнака, докато кравата е в покой или в движение. Крачката е скъсена.
4.0 Явна куцота – Извитият гръб е очевиден и дисфункцията е изразена. Кравата щади един или повече от краката или копитата си.
5.0 Тежка куцота - Кравата се движи на три крака, като демонстрира неспособност или крайно нежелание да натоварва един или повече крака.

Обикновено оценките за двигателни разтройства с индекс 2 точки и 3 точки се приемат като субклинични (скрити) случаи, докато с резултати от 4 или 5 точки се отбелязват кравите с явна клинична картина за заболяване.

Коя оценка е добра?

Реално не може да има кравеферма без случаи на куцота. Приема се за добър резултат, ако поне 65% от животните са получили оценка 1 и ако около 5% са кравите с индекси 4 и 5 точки.

Животни с оценка 2 и 3 точки изискват внимателен преглед, за да се определи точната причината за куцотата и да се предприемат съответните лечебни подходи. 

Слаба страна на този метод е, че негативните оценки може да не се дължат само на заболявания, свързани с опорно-двигателния апарат.

Физически наранявания, камък в междукопитната цепка, дори проблеми с търбуха (ацидоза, превъртане на абумазуса и други), биха повлияли на постановката на гърба и на краката на животното. 

Индексният подход не показва конкретната причината за проблема. Той отчита броя и тежестта на настъпилите аномалии на походката - куцане. На база на получените резултати трябва да се предприемат действия за изясняване на съответната причина за двигателното разтрайство и неговото лечение.

Като цяло използването на Индекса на движение е бърз и лесен начин за определяне на стадното здраве.

Прилаган редовно в едномесечни интервали, този подход може да се използва както за идентифициране на отделни проблемни животни, така и за създаване на цялостен здравен профил на кравефермата. Методът може да се прилага и при оценяване на ефективността на мерките,  които стопанството предприема в борбата с куцотата и за опазване на стадното здраве.