58 заявления на обща стойност над 17 милиона лева (17 007 160 лв.) са подадени по мярка „Кризисно съхранение на вино“ от Националната програма за подпомагане в лозаро-винарския сектор 2019-2023 г., съобщиха от пресофиса на Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ).  

Кога лозарите ще бъдат санкционирани по COVID-19 мерките?

Приемът на заявления приключи на 12 март 2021 г.
Предстои извършване на проверки на място от страна на ДФЗ на всички подадени заявления за кандидатстване от винарските предприятия, чиято цел е да се удостовери съответствието с посочените количества съхранявано вино. След приключване на административната обработка на получените резултати от проверките, ДФЗ ще пристъпи към изготвяне и сключване на договори с одобрените кандидати.

Мярката е извънредна и се прилага с цел преодоляване на смущенията на пазара в лозаро-винарския сектор на Европейския съюз (ЕС), породени от пандемията от COVID-19.  Тя има за цел да се подпомагат произведени в страната вина, временно оттеглени от пазара, с цел постепенното възвръщане на икономическа жизнеспособност на винарското предприятие-кандидат. 

Мярка “Кризисно съхранение на вино“ се прилага за втора поредна година, като през 2021 година освен удължения срок на съхранение е увеличен и размерът на финансовата помощ на литър складирано вино. Важен фактор при прилагането й през настоящата финансова година се явява възможността за авансово плащане в размер на 100 % от одобрената финансова помощ.