От 3 до 20 май се приемат заявления по „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия“, настъпили през 2021 г. 

Гласувайте: На какви площи и култури залагате за тазгодишната реколта?

Документи се подават в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). Средствата ще бъдат изплатени до 10 юни. Утвърденият финансов ресурс по схемата е 3 млн. лв.

На подпомагане подлежат стопани, които притежават констативни протоколи за 100% пропаднали площи през 2021 г. със земеделски култури в резултат на неблагоприятните климатични условия. Финансовата подкрепа по помощта се предоставя на производители, претърпели щети в резултат от измръзване, слана, буря, проливен дъжд, непрекъснат дъжд с ураганен вятър, наводнение, градушка, суша, засушаване.

С държавната помощ ще се компенсират до 80% от производствените разходи за отглеждане на фуражни и технически култури, плодове, зеленчуци и етерично-маслени култури през изминалата стопанска година. Обезщетението за зърнено-житни и маслодайни култури е до 30%.

В случаите, в които пострадалите от природни бедствия стопани нямат сключени застраховки, получават 50% от допустимия размер за подпомагане. Това условие не се прилага при пропаднали площи в резултат на суша и измръзване на плодни пъпки при трайните насаждения и помощта се изплаща без редукция.

На подпомагане не подлежат площи със земеделски култури, невстъпили в плододаване.

ДФЗ напомня, че земеделските стопани с издадени констативни протоколи за 100 % щети на площи с култури, вследствие на паднала на 28 август 2021 г. градушка в област Пловдив, които са получили подпомагане по схемата за държавна помощ през 2021 г. за същите площи, култури и климатично събитие, с цел избягване на двойно финансиране, не подлежат на подпомагане и от настоящата държавна помощ за пропаднали площи за същите разходи.

Указанията по схемата са публикувани ТУК.