Заявяването на желание за извършване на оценка на щетите от осланяването, което порази огромен процент от овошките в страната в края на март няма да попречи на кандидатстването за помощите, компенсиращи стопаните заради войната в Украйна и съответно за получаването на тези помощи

Това е станало ясно по време на среща със зам.-министър Тодор Джиков, разказа за Агри.БГ Цветан Цеков от Националната браншова камара ,,Плодове и Зеленчуци”, който е и земеделски поризводител. 

Успоредно със скандала, който се породи от въпросната среща, се оказа, че на нея са съобщени и важни за фермерите подробности. 

Като тази, че стопаните няма да изгубят правото си за подпомагане по т.нар. кризисна помощ. 

Цеков заяви, че голяма част от стопаните са се тревожели дали да подават такива заявления въобще. 

“До момента, когато са подавали такъв вид заявления, след това са били ощетявани по различни подпомагания. Всико това трябваше да бъде уточнено. 
Самото заявление за компенсация заради настъпилия замръз преди дни може да бъде оттеглено, ако някой земеделски производител прецени, че предложената компенсация не го удовлетворява. Т.е., без щети за него, той може да оттегли заявлението”, каза Цеков. 

На срещата е станало ясно още, че предстои да се направят изчисления какви точно ще са обезщетенията, но това ще стане ясно едва след като се съберат всички заявления и комисиите обходят стопанствата с поразени овошки. 

“Хората спокойно могат да си подадат заявление, да ги посети комисия и да си преценят на базата на компенсацията дали да продължат да искат да я получат, или да си оттеглят заявлението”, обобщи Цеков.

Той разказа още, че пред министерството е бил поставен въпросът и да се работи в посока при подобни случаи да се компенсират не само разходите, но и пропуснатите доходи, които биха били реализирани, ако реколтата не беше пострадала. 
 
“Това е най-важното, защото това е свързано с оцеляването на производителите”, коментира Цеков.

Разговорът с администрацията е бил и в посока на застраховките за земеделски производители. 

“Поставихме проблема със застраховките - този механизъм да започне да функционира
Вече на държавно ниво за това трябва да се ангажира и министерството на финансите, тъй като това е в тяхното поле. Може да се намери механизъм това да бъде променено. 

Всички тези проблеми не бяха решени досега”, посочи Цеков и обясни, че всичко това, което е казано на срещата в министерството ще е меродавно за абсолютно всички пострадали. 

“Без значение кой в коя организация членува. Не бива да се делим на червени, зелени, сини и бели. Реагирахме по най-бързият начин, за да можем да дадем отговор на производителите какво ще се предприеме. 
Важното е да се направи връзка с администрацията и тези въпоси да започнат да се решават”, каза производителят.

По повод разразилия се скандал относно тази среща и настояването за оставка на зам.-министър Тодор Джиков от страна на седем организации, които твърдят, че не са били допуснати до нея, от Националната браншова камара ,,Плодове и Зеленчуци” са изпратили писмо до президента Румен Радев, премиера Гълъб Донев и министъра на земеделието Явор Гечев. 

Вижте го тук