Италианският завод, произвеждащ суперколи Lamborghini на родна земя, създаде пчелин с 600 000 пчели. Инициативата има за цел да покаже на целия свят, че компанията работи екологично, информира руското издание Rosng.ru.

Силно пчелно семейство: Как да го постигнем?

Опрашващите насекоми ще станат част от екологичен биомониторинг. Ако тяхното здравословно състояние е добро, следователно заводът, в който се произвеждат едни от най-луксозните и бързи возила, спазва всички необходими изисквания за опазване на околната среда.

От компанията допълват, че редовно ще бъдат вземани проби от мед и восък, за да се проследява наличието на пестициди, диоксин, тежки метали и други химикали.

Особено внимание в завода ще бъде отделено на пчелите, които не се отдалечават от кошерите на разстояние по-голямо от 200 метра. Така ще бъдат регистрирани локалните замърсявания.

Колкото до самите кошери, те ще бъдат високотехнологични - снабдени с видеокамери във вътрешността им.

Между другото Lamborghini не е първата компания, която създава пчелин, за да наблюдава какво е въздействието на производството й върху природата. По-рано това направиха именити гиганти, сред които Rolls-Royce, Bentley и Porsche. През 2018 г.  Rolls-Royce изгради пчелин с 300 000 пчели. Всеки един от кошерите му носи името на популярни модели коли. Освен това компанията предлага фирмен мед на пазара.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как се отглеждат пчели? Ветеринарната гимназия в Добрич разширява обучението по пчеларство

Иновативни практики за работа в пчелина през пролетта

Смъртността в кошерите не изключва пчеларски грешки