Риск, приключение или умение е да оставиш успешен бизнес в Западна Европа, да се завърнеш и да започнеш нещо ново, но и дълго мечтано – животновъдство в родното българско село?
Фермер: В животновъдството нямаме алтернатива на „вносните“ работници
Питаме 55-годишния Петър Ганчев, който след две десетилетия в чужбина, където има собствен бизнес в сферата на търговията и логистиката, се установява в средногорското село Поибрене, община Панагюрище.
„След повече от 20 години живот в чужбина решихме с моята съпруга, че е време да се върнем. Нашият бизнес в Германия беше свързан с доставки на продукти, включително от България, но в нас се зароди желанието да произвеждаме. Решихме да опитаме, продадохме бизнеса там и се захванахме с животновъдство, предимно кози.
Започнахме с местни породи, но се учехме в движение и така се спряхме на една хубава, продуктивна млечна порода – Саанска коза. През 2022 г. купихме 50 животни от Австрия и от тях правим селекция, сега чакаме трето поколение, към момента козите са около 100”, разказва Ганчев.
Спокойствието в живота на село у нас е наслада, но на човек, свикнал с динамиката, му е нужна и доза продуктивно напрежение. И ето ти животновъдство. Извън идилията - една много трудоемка, динамична дейност, пълна с предизвикателства, но и със заряд и смисъл.
„Много различен е животът ни сега от този преди, но в едно изречение мога да го опиша така: Сега ме буди петелът, а преди ме будеше трамваят, който не спира почти денонощно. Истината е, че корените си ни теглят.
Винаги съм знаел, че рано или късно ще се върна и ще прекарам старините си тук. В смелите ми представи е стояла идеята за чифлик. Така решихме да започнем. А и мястото, с което си свързан, което познаваш, ти дава още една сигурност, ориентираш се, адаптираш се какво можеш да направиш, къде, как…”, споделя животновъдът.
Пресъздавайки своята мечта, Петър изгражда ферма, дом и гостилница в планинското селце. Неговите бизнес и комуникационни умения му помагат бързо да се ориентира в родната действителност, да опознае сектора, да се учи и да развива дейността си в желаната посока. Забелязва и пробойните, но това не го плаши.
„Най големият шамар в началото беше, че не очаквах толкова трудно да намеря подходящата работна ръка, не казвам специалисти, а качествени работници. Явно през годините, в които съм бил навън, нещата са се променили, старите хора, които можеха да го работят това вече ги няма, младите не искат да чуват за кал. Има и доста други неуредици у нас, които виждам, най-сериозни пропуски забелязвам в организацията на пазара, което води до липса на такъв и то на качествена продукция.
В Европа фермерите са на 100% подсигурени, че продукцията ще им се продаде, защото там е налице дълго изграждана и устойчива структура. В България има голяма несигурност и си е дръзко начинание да се захванеш с фермерски бизнес, но да се надяваме, че тепърва ще се наложат устойчиви модели за реализиране на продукцията и у нас”, коментира Ганчев.
Обединенията на производители, разбира се, е един добър начин за осигуряване на пазар и не само. Асоциацията, в която Ганчев членува (Асоциация за развъждане на млечните породи кози, с. Тръстеник), създава кооператив, който изкупува млякото на членовете и намира пазар.
„Това е правилният път, но е нужно такива кооперативи, сдружения да започнат да създават малки предприятия, които да преработват продукция и да се стига до краен продукт с гарантирано качество”, убеден е козевъдът.
От козето му мляко, което заради характеристика на породата не е с толкова натрапчив мирис, Петър вече е тествал да направи в мандра краен продукт – качествени сирене и мляко с деликатен вкус. Доволен е и решен да затвори производствения цикъл, създавайки собствен бранд - „Чифлик Кози рог”.
„Идеята е в един момент кръгът да бъде затворен с една малка мандра към фермата, така всички процеси ще бъдат контролирани от нас, което гарантира качество. Животните ни са на средногорски пасища или оборно ги храня само с подбрано зърно за фуражи, не с готови смески. Стратегията ни е чисто, бутиково производство и пряка връзка с клиента”, споделя още пред Агри.БГ Петър Ганчев.
5 КОМЕНТАРА
11.02.2025
10.02.2025
10.02.2025
09.02.2025
09.02.2025