Окръжната прокуратура във Враца образува досъдебно производство срещу шефката на Областната дирекция на Държавен фонд Земеделие - Десислава Цупарска. "Вчера наблюдаващия прокурор се запозна с документите и прецени, че има данни за престъпление, но доказателства тепърва ще се събират", обясни зам. окръжният прокурор Камелия Трифонова.

 

Междувременно Десислава Цупарска, чийто приятел Симеон Ценов вземал субсидии за насаждения за.. мотописта, се разболяла от ГЕРБ.  "Болестта, за която имам лист, се нарича ГЕРБ, но това не е разочарование от партията си, така се изписва диагнозата ми - "Гастро-ентеро-рефлуксна болест"(ГЕРБ).", обясни вчера Цупарска, която трябваше да се яви на работа след отпуск.

Така тя не можа да получи и заповедта си за уволнение, която още миналата седмица бе подписана от министър Мирослав Найденов.

"Страдам отдавна от нередовен стомах и заради реакциите на съпартийците ми от ГЕРБ се изостри и моето заболяване", обясни Цупарска. Тя разпрати до медиите пространно писмено изложение, в което отрича да има вина за случилото се във фонда.

 

1000 дка в землището на с. Косталево били обявени по новата интегрирана система за администриране и контрол (ИСАК) като ливади, а всъщност били мотописта от години, се твърди в телевизионното разследване. Бизнесменът Симеон Ценов пък кандидатствал във фонда да получи по 22 лв. евросубсидии за всеки декар от ливадите. Парите обаче трябвало да се изплатят през следващата година.



Всъщност очертаните в ИСАК ливади са в землището на кметство Враца и с тях са се занимавали в общинската земеделска служба. Твърди се, че за да бъдат вписани тези 1000 дка като ливади в тази служба, помогнала чиновничката Мая Вълова и това станало със знанието на шефката на врачанската дирекция на ДФ "Земеделие" Десислава Цупарска. В петък миналата седмица пък бе обявено, че виновната служителка е уволнена. Това обаче се е случило преди месец и тя вече пробва да се върне чрез съда на работа.