Областният управител на Враца свика извънредно заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с регистрирани случаи на африканска чума по свинете в страната.

Сроковете през март, за които да внимавате

„Към този момент на територията на област Враца няма регистрирани случаи на болестта“, поясни д-р Цветелина Тодорова – и.ф. директор на Областна дирекция безопасност на храните (ОДБХ) – Враца.

Тя напомни, че е от съществено значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Бяха набелязани конкретни мерки и срокове по Плана за контрол и предотвратяване на разпространението на АЧС. Кметовете на населени места бяха задължени да направят проверки на животновъдните обекти в срок до 30.04.2022 г., да предоставят на официалните ветеринарни лекари резултатите от проверките и да ги обявят писмено на видно място.

Разгледан е и проблемът с контрола на пазарите и тържищата. Оказва се, че на територията на област Враца няма нито един регистриран пазар. Въпреки, че има общински предприятия с такъв предмет на дейност, кметовете на общини не са изпълнили законовите си задължения да регистрират пазарите в ОБДХ – Враца. Независимо от това, инспекторите извършват проверки в пазарните дни, както и по подадени сигнали. Тъй като обаче дълго време едни и същи инспектори са проверявали едни и същи пазари, контролът е бил силно занижен. По разпореждане на д-р Тодорова е направена ротация на проверяващите, при което вече има констатирани нарушения, за които са наложени предписания и глоби.

Областният управител подкрепи тази ротационна практика, отбелязвайки, че тя пресича възможността за корупция при извършването на проверки.

„Продавачите трябва да спазват изискванията на закона, защото продажбата на стоки с неизяснен произход и занижено качество застрашава здравето на гражданите“, заяви областният управител Стефан Красимиров.

Той призова кметовете на общини да извършат регистрация на пазарите в ОДБХ и да ги приведат в съответствие с изискванията, произтичащи от действащите закони.
В заключение Стефан Красимиров напомни на общините и териториалните звена на изпълнителната власт да спазват стриктно сроковете, разписани в Плана за контрол и предотвратяване разпространението на заболяването АЧС за 2022 г., и поиска от всички кметове на общини да свикат заседания на общинските щабове в срок до 04.03.2022 г.