Продължават засилените проверки за нелегален внос на ветеринарни лекарствени препарати, основно за лечение на болести по пчелите, предупреждават от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). 

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

Пратките с такива препарати са намалели, стана ясно по време на среща между българските и сръбските ветеринарни власти, които си сътрудничат и срещу нерегламентираното движение на домашни любимци през границата. Договорен е засилен контрол върху всяка съмнителна пратка.

Във връзка със зачестили сигнали БАБХ организира в началото на месец април масирани проверки по западната и северната граница на страната ни. Установени са редица нарушения, поради което няколко пратки с животни бяха върнати обратно.

След анализ на резултатите БАБХ покани главния ветеринарен санитарен инспектор на Сърбия и директора на дирекция „Здравеопазване на животните“ към Сръбската ветеринарна служба да посетят България и да обсъдят контрола върху животните в двете страни.

В резултат на срещата бе договорено използването на двустранен здравен сертификат за транспортирането на еднокопитни животни с цел състезание през територията на Сърбия. Целта е да се облекчи преминаването им през границата, като документът ще бъде публикуван на електронната страница на Агенцията.