Започва кадрова реформа за по-добро опазване на горите, съобщиха от Изпълнителна агенция по горите (ИАГ). 

Над 300 кг/дка среден добив от слънчоглед очакват в Добруджа

През изминалите три месеца са правени спорадични проверки на терен от ръководството на агенцията. Открити са съществени разлики между отчетената ефективност от проверките на горските инспектори към Регионална дирекция по горите (РДГ) и реалната ситуация на терен. 

„При докладвани 2 нарушения на всеки 100 проверки от нашите служители, на терен ние установяваме по 2 нарушения на всеки 4-5 проверки. Над 30% е ефективността и от проверките по сигнали в гражданската платформа „Защити гората“. Това показва необходимост от решителни мерки тази статистика да се промени“, категоричен е изпълнителният директор Александър Дунчев.

На първо място се спират всички назначения в системата на Агенцията по горите, докато се прецени оптималният състав и се повиши ефективността му. Ще бъдат въведени изисквания за по-висок образователен ценз и ще се гарантира по-добро заплащане. 

Изготвени са критерии за оценка на работата на горските инспектори, които включват нивото на компетентност, броя направени проверки и актове, предотвратени нарушения в горските територии. 

Агенция по горите: На най-добрите екипи инспектори ежемесечно ще се дават бонуси от по 100 лв. от специализиран фонд. 

За първото полугодие такова парично поощрение получиха 15 ръководители на екипи, посочени от 16-те РДГ. Тук изключение прави инспектор от РДГ-Велико Търново, за който при проверка на ИАГ бе установено, че някои от актовете се пишат тенденциозно, включително без да се влиза в гората.

„Ще бъдем безкомпромисни към проявите на занижена дисциплина, за което вече търсим отговорност и от регионалните директори, допуснали занижен контрол на работата на своите служители – например в дирекциите в Пазарджик, Кърджали, Велико Търново и други“, допълва инж. Дунчев. 

Новите мерки включват и създаването на звено за ведомствен контрол и допълването на двете специализирани звена към ИАГ с още един екип от РДГ. 

Агенция по горите: Отговорност ще се търси не само от секачи или шофьори, но и от горски стопани, лицензирани лесовъди и собственици на дърводобивни и дървопреработвателни фирми. 

Основание за това е друг анализ, който показва, че контролните органи на РДГ и служителите на държавните горски и ловни стопанства и общини не желаят да се конфронтират с управителите на фирмите. Поради това отговорност се търси не от ръководителите на фирмите по реда на чл. 269 от Закона за горите, а от техните служители, което е крайно неефективно, категорична са от Агенцията.