Бумът на фермите за охлюви отдавна премина, на пазара останаха само най-устойчивите, които успяха да избегнат фалитите. През годините стопаните често бяха подвеждани от обещания за високи изкупни цени на готовата продукция.


Стопанството на Кирил Христов и Рангел Кисьов е от тези, които са избегнали трудностите. Те отглеждат охлюви от 2010 година. Преди да започнат да се занимават със странното на пръв поглед производство, двамата партньори се консултират с френски специалист, който е лидер в охлювъдството в своята страна. 

Фермата им се намира в пазарджишкото село Говедаре. В началото започват с 5-6 декара, които са се утроили с времето и сега е разположена на 15 дка. 

Дейността е насочена към затваряне на целия цикъл -  отглеждане, репродукция на охлювите и преработка за нашия пазар. Освен това продават много охлюви на гръцки компании, които ги преработват и предлагат във Франция, Италия и други страни от Европа. 

„От 14 години налагаме този вкус в кулинарията. Наши клиенти на едро са предимно ресторанти, които купуват готова продукция, защото технологията за приготвяне на охлювите е доста дълга и трудоемка. Необходимо е първо да се сготвят, след това се мариноват, после отново се готвят и стоят известно време в марината. Решихме да спестим този труд на купувачите, предлагаме полуготова храна, която само се затопля, сервира се в специални чинийки и се консумира“, споделя Кирил Христов, с когото разговаряме по време на хранителните изложения, които се проведоха в Интер Експо Център. Освен това има доста фенове на консервите. 

Най-трудното в една охлювъдна ферма е стопанинът да накара охлюва да снася хайвер, да излюпи този хайвер и да го остави през март – април в полетата за угояване“, разказва стопанинът. 

В периода на репродукция се произвежда хайвер за консумация, който е голям деликатес и цената му е почти колкото на черния хайвер. С течение на годините и трупането на опит, охлювъдът може да накара мекотелите да снасят целогодишно, става ясно от думите на Христов.

До фермата в село Говедаре е изграден и цех, в който се преработва продукцията. Охлювите с най-доброто качество се заделят за производството на консерви, а по-ниското качество се продава на други компании, които преработват големи количества и предлагат замразено месо, докато акцентът на Христов и Кисьов е производството на качествени консерви – охлюви по бургундски, месо от охлюви, готово за консумация. 

На начинаещите Христов препоръчва да се обучат добре, преди да се впуснат в този интересен бизнес. Има опитни производители и у нас, които предлагат обучение и дават ценни насоки за производството на охлюви. 

Преди да се захване с тази работа, Кирил Христов не е близвал охлюви, но сега е голям фен на този деликатес. 

Към необичайното занимание с охлювите, трябва да се прибави и събирането на трюфели, с което Христов се занимава отдавна. 

На изложението той представи уникални шоколадови бонбони, приготвени с колумбийско какао, тръстикова захар и 2 г черен или бял трюфел. 

„Целият свят яде български трюфели“, казва Кирил Христов, който по изложения и фермерски пазари предлага и традиционни фермерски храни, подготвени по стари български рецепти без консерванти и Е-та.