Правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс. С приетите промени се криминализира производството и разпространението на неразрешени и фалшиви продукти за растителна защита.

Иде ли краят на свободното пазаруване в агроаптеката?

Предвидено е наказание до 4 години лишаване от свобода и глоба от 2 до 4 хил. лв. за пренасяне на продукти за растителна защита през границата на страната, когато извършеното не представлява маловажен случай и е в нарушение на установения ред.

„През последните години в практиката се наблюдава зачестяване на случаите на нелегален внос и разпространение в страната на неразрешени и фалшиви продукти за растителна защита. Тези продукти съдържат забранени за употреба в Европейския съюз и в България субстанции, които са опасни за здравето и живота на хората и животните (пчелите) и имат дългосрочно негативни последици за околната среда“, пише в мотивите към проекта.

В документа е посочено, че това се отнася и за тези, които произвеждат или предлагат на пазара препарати за дезинфекция и дезинсекция, храни за животни или ветеренарномедицински продукти, или питиета, и с това излагат на опасност живота или здравето на другите.

На наказание лишаване от свобода и глоба подлежат и тези, които използват или допуснат използването на неразрешени продукти за растителна защита, препарати за дезинфекция и дезинсекция.

В своето становище до парламентарната Комисия по правни въпроси Асоциация растителнозащитна индустрия България изразява своята подкрепа, че криминализирането на нелегални препарати е трябвало да се случи отдавна, а фермери вече коментират кой и как решава дали те са фалшиви и къде да се оплачат, ако попаднат на такива.

Проектозаконът предстои да се разгледа и одобри от Народното събрание.