Затварянето на земеделски бензиностанции е незаконно, заяви пред Дарик адвокат Детелина Симеонова - правен консултант на Регионалната асоциацията на  зърнопроизводителите - Генерал Тошево, която е част от Националната асоциация на зърнопроизводителите.
 
Тя припомни, че от 1-ви януари ведомствените бензиностанции трябва да имат измервателни системи и дистанционна връзка с НАП за електронно подаване на информация. Промяната е заложена в Закона за данъка върху добавената стойност, който беше обнародван на 24 декември в извънреден брой на "Държавен вестник".  Още в първите дни на новата година данъчни, Агенция „Митници“ и МВР започнаха съвместни проверки, при които бяха затворени две бензиностанции в Добричко.
[news]
Според Детелина Симеонова обаче промените в закона препращат към наредба, която в момента се изработва и докато не бъде гласувана запечатването на бензиностанции е неправомерно. Симеонова определи действията на данъчните като "лов на вещици".  По думите й земеделските производители със затворени бензиностанции са спрели да орат, заради липса на гориво. "Ако такова нещо се беше случило в нормална държава, досега щеше да има оставки и безброй искове от бизнеса за вредите, причинени от спирането на дейността", коментира юристката.
 
Тя смята, че трябва да се прави разлика между ведомствена и земеделска  бензиностанция. "При земеделците не става въпрос за ведомствени бензиностанции, защото те не са ведомства – нито държавни, нито общински. Те са частни лица - физически или  юридически", коментира  Симеонова. По думите й в Добричка област  има около 4000 земеделски производители и поне 80% от тях имат бензиноколонки, на които зареждат тежките земеделски машини. 
 
Симеонова заяви, че данъчните са започнали проверките след писмо от зам.-директора на НАП Галя Димитрова и коментира, че не може един държавен служител на много висока позиция да си позволи да напише писмо в противоречие с действащото законодателство.Тя заяви, че от Националната асоциация на зърнопроизовдителите ще поиска оставката на  Галя Димитрова. Ще се настоява и за промяна в Данъчно - осигурителния процесуален кодекс /ДОПК/. "Как ще вървим напред и как ще правим реформи, ако един министър си позволи устно да разпореди на един зам.-директор на НАП нещо противозаконно и той да го изпълни и препрати към нисшестоящите служители. Не може да се спира дейността на бизнеса с едно писмо", каза Симеонова.
 
Следващото, което ще искаме е промяна в Закона за държавния служител, обяви още юристката. Според нея държавният служител трябва  да отговаря персонално и  имуществено неограничено за вредите, които е причинил със собствените си противоправни действия.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!