Африканската чума дойде и в България. Въпреки че към момента е потвърдено едно огнище на чума – в провадийското село Тутраканци, от другата страна на река Дунав дебне нова заплаха. Затегнати ли са действително мерките по сухоземната ни граница с Румъния и какво се случва на митниците?
 
 
„Свикахме кризисния щаб в Русенско, въпреки че мерките, които взимаме, са от няколко месеца. Извършена е дезинфекция на Дунав мост. Отнемат се пренасяните меса на митницата. Контрол в малките стопанства обаче няма и възможността да се разнесе заразата е именно в гледаните в задния двор прасета”. Това коментира областният управител на Русе – Галин Григоров в петък.
 
Проверка на Фермер.БГ обаче показа безпроблемното преминаване през ГКПП Дунав мост Русе – Гюргево. Това, което Фермер.БГ видя е, че властите спират за проверка единствено камиони, ванове и пикапи. С това обаче не отпада възможността именно туристите, които се возят в леки автомобили да превозват храна и продукти от свински произход, заразени с африканска чума. Дезинфекцията на превозните средства обаче е налице при влизане в България.
 
За щастие през седмицата стана ясно, че пробите за африканска чума по свинете от 3-километровата зона около Тутраканци са отрицателни. Експертите продължават с вземането на проби и от 10-километровата зона. В Гюргево обаче беше потвърден първият случай на африканска чума по свинете, съобщи агенция Аджерпрес. Съседният на Русе окръг е дванадесетия в Румъния, който е засегнат от заразата. Досега в Гюргево имаше обявен червен код на опасност от поява на африканската чума заради близостта с поразени региони, но нямаше установено огнище.
 
„Няма положителни проби от тези, които са взети в Бозвелийско“, коментира пред Дарик министър Румен Порожанов. По думите му това, което БАБХ и останалите органи са предприели в Тутраканци още при установяването на положителните проби, е евтаназия на животните, блокиране на района и незабавна дезинфекция.
 
По думите на зам.-министър Янко Иванов единственото решение към този момент, за да се ограничи заразата, е в близката година хората да не отглеждат прасета в личните си стопанства. Заедно с това и разделяне на популациите на домашната от дивата свиня.
 
„Ако се заразят домашните свине, трайно ще се вкорени това заболяване в България“, обясни Димитров.
 
Днес, 10 септември, Румен Порожанов ще проведе поредица от срещи за обсъждане на мерките и борбата срещу африканската чума по свинете. Първо той ще направи оглед на оградата по сухоземната граница с Румъния край Силистра, а след това ще се проведе среща с индустриалните свиневъди в областната администрация.
 
По-късно през деня ще проведат и срещи в Букурещ за координиране на борбата с африканската чума по свинете с представители на министерството на земеделието в Румъния.