Есенната сеитба в Добричка област върви с нормални темпове. Близо 7 % от обичайните за региона 1 млн.300 хил.дка със зърнено-житни култури вече са засети. В шест от осемте добруджански общини са засети общо 87 000 дка с пшеница, сочат данните от областната земеделска служба. Нормалните агротехнически срокове за залагане на новата реколта започват в края на септември и продължават до края на октомври, коментират агрономите. 


Въпреки че в Добруджа започнаха слаби валежи, все още необходимостта от почвена влага е много сериозна. През изтичащата стопанска година валежите и натрупаните запаси са били три пъти по-малко от нормата, обобщават земеделските стопани. До момента предсеитбена подготовка е извършена на 683 000 дка, а дълбока оран – на 648 000 дка. Още толкова площи предстои да се подготвят за кампанията. 


През това лято земеделските стопани ожънаха 1 млн.300 хил. дка с пшеница, от които прибраха общо 720 000 тона зърно. Едва 20 000 дка бяха площите с ечемик. Ежегодно спада интересът към тази култура. В национален мащаб площите с ечемик на намалели с около 20 %.