Собственик и управител на аграрна фирма със седалище и адрес на управление в Берковица отишъл да нагледа стадото си едри преживни животни, което било изведено на паша в местността „Старите ливади" в землището на село Замфирово, община Берковица. На поляната обаче било проснато едно от телетата му. Човекът констатирал, че животното, което според него тежало 350 кг, е мъртво. Обадил се веднага на спешния телефон 112, за да потърси помощ.

Животни без ушни марки предизвикват катастрофи в Кремиковци

„Местопроизшествието е посетено от дежурна група. При извършения оглед в присъствието на ветеринарен лекар е установено, че мъжкото теле е починало вследствие на получена входно-изходна огнестрелна рана в областта на врата”, уточни говорителят на полицията в Монтана Ирен Токина.

Фактите сочат, че това далеч не е единичен случай в района. Пред последните години не рядко в полицейския бюлетин се появяват съобщения за отстреляни пасящи коне. Само преди по-малко от 4 месеца пък беше осъден лекар от Враца, който застрелял бик и ранил крава и теле. Малко преди това местен фермер извел животните си на паша на поляна край гората в местността „Лъката” край село Горна Бела Речка в община Вършец. Стопанинът не се отдалечил много, когато чул изстрели от ловна пушка и бързо се върнал към стадото. Видял, че бикът е мъртъв, а кравата и телето – ранени.

Незабавно се обадил в полицията и бързата му реакция наистина била от полза, защото само за няколко часа служителите на реда успели да установят извършителя, работейки по горещи следи. По време на делото пред съда в Берковица стрелецът обяснил, че всичко се случило, докато се връщал с колата си от ловен излет. В движение чул чупене на съчки и фучене като от диви животни. Затова гръмнал 4 пъти в тази посока и така явно уцелил и трите животни, от които едното било убито на място.

Заради чистото криминално минало на стрелеца и това, че още преди процеса той възстановил щетите на фермера в размер на 4350 лева, съдът му наложи само глоба от 1000 лева.