77 земеделски стопани са регистрирали 8 124 еднодневни трудови договори в Силистренско, съобщиха от инспекцията по труда в района. 
 
 
След информационната кампания през февруари за възможностите за възникване на трудови правоотношения, регламентирани в Кодекса на труда при сезонни дейности в растениевъдството - сключване на еднодневни трудови договори, са извършени 32 проверки на земеделски стопани.
 
Предвидено е проверките да се увеличат.
 
От началото на годината от инспекцията са извършени общо 356 проверки за спазване на трудовото законодателство и осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Установени са 1896 нарушения, от които 1009 са нарушения на Закона за здравословни и безопасни условия на труд и 887 нарушения са свързани с трудовите правоотношения.
 
Наложени са 1 830 принудителни административни мерки. Издадени са 1819 задължителни за изпълнение предписания, като има въведен и специален режим за безопасна работа.
 
Спрени са 8 машини и съоръжения, отстранени са трима работници без необходимата квалификация и правоспособност. В 114 от случаите е потърсена административно-наказателна отговорност от работодатели и физически лица, като са съставени 114 акта за установени административни нарушения.