В Добруджанския земеделски институт има две животновъдни фермери - говедовъдна и овцевъдна. И в двете се отглеждат елитни животни. Напоследък специалистите в областта на животновъдството отделят особено внимание на тънкорунното овцевъдство, тъй като то представлява подложка за размножаване на месодайните породи в овцевъдството. Това казаха за Фермер.БГ от Добруджанския земеделски институт.

Кои са новите сортове от Добруджанския институт за есенната кампания на 2017 г.


Застрашената от изчезване “Североизточна българска тънкорунна порода” е създадена в института в резултат на задълбочена селекция, чието начало датира от 1952 г.

Макар че през 1972 година селекционната дейност в животновъдството официално се прекратява, и до днес в института успешно се поддържа единственото стадо в България от този тип. То наброява около 1480 овце.



Миналата седмица на среща на проф. д-р Васил Николов, председател на Селскостопанска академия, с ръководството на Добруджански земеделски институт беше обсъдено виждането за развитието на двете животновъдни ферми и за по-нататъшното съхраняване на уникалния генофонд на Североизточната българска тънкорунна порода.

Тогава възникна идеята за назначаване на научен работник-селекционер в овцевъдната ферма с цел възстановяване на научната дейност в областта на животновъдството.

Добруджанският земеделски институт предлага на животновъдите от района и страната елитни млади кочлета за разплод.



В него ежегодно се извършва бонитировка на всички млади мъжки чистопородни животни на възраст от 16 до 18 месеца, които покриват всички селекционни лимити и попадат в клас “Елит-рекорд” и “Елит”.

Оценката на специалисти от ИАСРЖ (Изпълнителна агенция за селекция и репродукция в животновъдството) към Министерство на земеделието и храните, извършващи бонитировката на животните, е, че в Добруджански земеделски институт се извършва “селекция № 1 в тънкорунното овцевъдство”.



Институтът участва ежегодно в регионални и национални изложения на елитни разплодни животни с елитни млади мъжки животни, като всяка година му се присъждат многобройни първи награди - грамоти и призове - за елитни млади кочлета.