За първи път земеделските производители в България могат да видят и да вкусят 4 сорта домати, които се характеризират с висока устойчивост на новия вирус кафяво набраздяване по плодовете от 20 до 22 юни по време на Летните открити дни на „Опора Заден България” в стопанството на компанията в село Цалапица. 

Четете още: Специални награди за посетителите на Летните открити дни в Опора Заден!

Събитието се провежда за осма поредна година. В рамките на това издание представителите на нидерландската селекционерска фирма „Енза Заден” демонстрират 15 уникални сорта домати, различни сортове пипери и тиквички. Партньори на откритите дни са и специалистите в храненето на растенията от Green Ground, които представят най-добрите решения в зеленчукопроизводството.

„Тази година наблягаме на сортове, които са устойчиви на новия вирус Tomato broun rugose fruit virus (ToBRFV) – кафяво набраздяване по плодовете. Досега не е имало сортове с висока устойчивост на този вирус. „Енза Заден” бе първата компания, която предложи на пазара розов домат с висока устойчивост към този вирус. Това е сортът “Корсика”. 

На разположение на родните зеленчукопроизводители са още 3 сорта червени домати с висока устойчивост на кафявото набраздяване – „Макапуле”, „Аркои” и „Сокоро”, коментира Мария Николова, управител на демо оранжерията на „Опора Заден България” в село Цалапица.

На място стопаните могат да се запознаят и с новия едър домат „Грифон” на подложка, както и и сладките конусовидни минипипери „Трибели”, които се отглеждат в оранжерията за първа година.

„Програмата за хранене на културите, разработена от Green Ground, е на база на почвените анализи и характеристиките на отделните сортове”, разказа Асен Пеев, главен агроном мениджър „Иновации и развитие” в компанията. 

В различните фази на развитие на растенията биват прилагани качествените продукти на SQM. Паралелно от разсаждането до момента растенията се подхранват с „Хумус актив” – многокомпонентен органичен продукт, с който се постига балансирано развитие, което дава плодове с вкус и трайност. 

„Програмата за хранене на Green Ground е направена така, че да може да бъде изпълнена с малки промени във всяка оранжерия и от всеки стопанин. Много е лесно да се постигне добър резултат, стига да се следват стъпките, които ние ще разработим за тях”, каза още експертът. 

До 22 юни гостите могат да се насладят и на специална гурме зона, в която опитни шеф-готвачи всеки ден ще демонстрират богатството от вкусове на местните зеленчуци. През първия ден гостите опитаха таратор с тиквички, пълнени чушки с местно сирене, както и различни видове салати, приготвени с уникалните домати на „Енза Заден”. 

Фаворит за кулинарите определено бе сортът „Мами Пинк”, който впечатлява и с визия, и с вкус.

Интересът на фермерите още през първия ден от Летните открити дни е двойно по-голям спрямо година по-рано, констатират домакините от „Опора Заден България” и допълват, че търсенето на непознатите сортове днес е много по-голямо, отколкото преди няколко сезона. 

„Тук стопаните могат да видят и вкусят новите сортове домати, а също и да се срещнат с колеги, които вече отглеждат културите и да обменят опит”, каза още Мария Николова. 

Всеки ден по време на събитието фермерите имат възможност и за разговори с търговски партньори, които разширяват портфолиото от предлагани български зеленчуци. 

Тази година организаторите за първи път раздават и награди – капани за миниращ молец по доматите и други видове молци! От стопаните се иска само да се регистрират онлайн през оставащите два дни и да стискат палци да бъдат изтеглени на специална томбола в края на събитието. 

Летните открити дни продължават до 22 юни. Добре дошли сте между 8:00 и 19:00 часа в демо оранжерията в село Цалапица.