Сред основните причини за тенценцията към засилване на интереса на лозарите към българските сортове грозде е фактът, че българската селекция е съобразена с местните климатични условия, заяви доц. Иван Пачев, директор на Института по лозарство и винарство (ИЛВ) – Плевен, цитиран от БТА. Според Пачев вносните сортове са създадени да виреят при други метеорологични условия, затова у нас те не винаги могат да се адаптират бързо и често заболяват.

 

По думите му това е една от причините да се наблюдават по-големи измръзвания на лозови масиви, някои от които са създадени и на неподходящи терени. Най-новите десертни сортове лози, селектирани в Плевен, са "Гарант" и "Плевенски фаворит", уточни директорът на Института по лозарство и винарство. "Гарант" е един от най-ранно зреещите бели десертни сортове. Гроздето му узрява още в края на юли и началото на август. Гроздът е средно голям със средно големи зърна, с висока плодовитост и добив. Той е с повишена устойчивост на ниски температури и мана. Другият - "Плевенски фаворит", също е бял, десертен сорт. Той узрява малко по-късно - в средата на август. Лозите също имат висока издръжливост на студове и мана. Това грозде е с много добри вкусови качества и е подходящо за консумация в свеж вид.

 

На въпрос колко ще струва на производителя създаване на ново лозе, Пачев отговори, че за един декар е нужна инвестиция от 4 500 до 5 000 лева. Една лозичка е 3-3,50 лв, а освен това трябват средства за подготовка на почвата и съответните съоръжения за лозето, поясни той.

 

Доц. Пачев е категоричен, че трябва да се възстанови сорта "Гъмза”, който е традиционен български, но по конюнктурни причини е бил изоставен. "Останали са едва около 1 000 декара от него. Има лозя с "Гъмза" в района на Ново село, Видинско, в районите на Свищов и Павликени. А този сорт грозде се търси много в Русия и Полша", каза Пачев.

 

Прибирането на тазгодишната реколта от грозде от лозята в експериментално-производствената база на ИЛВ край Плевен приключва. Добивите са по-високи в сравнение с миналата година, изкупните цени, обаче, запазват нивата си от 2012 г.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!