Засилено наблюдение на обектите от типа „заден двор“. Това се разпореди днес по време на заседание на Областната епизоотична комисия в Пазарджик.
 
Комисията проведе свое извънредно заседание заради две огнища на болестта птичи грип в Добричко и Хасковско, както и установена Нюкасълска болест в кърджалийското село Фотиново, съобщиха от Дарик.
 
„Тази година в региона няма огнища на нито една от тези зарази. Миналата есен бе регистриран птичи грип при две горски ушати сови, случайно намерени край Спортната зала в областния център, както и в малко домашно стопанство в село Лозен, типичен пример за „заден двор“ – без регистрация, с няколко птици за домашни нужди и без никакво наблюдение над тях от ветеринар. За последно Нюкасълска болест пък е засечена през 2007 година в село Медени поляни, община Сърница“, коментира шефът на Областната дирекция по храните д-р Петко Митев. 
 
Мерките, които трябва да спазват стопаните са няколко, като най-вече да органичат до минимум контактите на птиците си с прелетни и диви пернати. Необходимо е и фуражите да се съхраняват в затворени съдове, съветват експертите. 
 
Въведена е пълна забрана за търговия и провеждане на изложби с пернати, стана още ясно по време на заседанието.