Продължава засиленият контрол върху вноса на свинско месо на граничните пунктове Кардам и Дуранкулак в Добричка област. От преминаващите се изземват хранителни продукти.

Червеният пипер е кът, а цената му расте

Това се прави заради установените в съседна Румъния 57 огнища на африканска чума в лични стопанства и 4 – в промишлени свинекомплекси. Данните бяха изнесени от д-р Николова от ОДБХ на заседание на Областната епизоотична комисия в Добрич. 

През настоящата година няма установени случаи на африканска чума по свинете и инфлуенца по птиците на територията на Добричка област.

След подадени сигнали са проверени 9 лични стопанства, в които е установено нерегламентирано отглеждане на прасета. От животните са взети кръвни проби за изследване, резултатите от които са отрицателни. От ОДБХ посочиха, че стопаните трябва да имат сключен договор с ветеринарен лекар и да спазват мерките за биосигурност.

Поради започващия ловен сезон за диви прасета на 2 октомври, всички ловци са преминали обучения и са получили разяснения за мерките, които трябва да спазват по хигиена и дезинфекция след обработка на месото след отстрел.

Комисията взе решение да се разпореди на общините, които нямат терени за загробване, спешно да организират такива. Все още на териториите на Балчик, Тервел, Каварна и Шабла не са определени площадки за загробване на животни с установено заболяване, а срокът за това е изтекъл.