В момента тече процес по сключването на договори по Националната пчеларска програма, където около 100 души от областта годишно кандидатстват, заяви директорът на Областната дирекция на ДФЗ Христина Николова пред 24 часа. По думите ѝ програмата се радва на значителен интерес от местните пчелари.

Вижте списък на производителите на пчелни майки и отводки

По данни на областната служба през 2020 г. в Силистренско финансиране са получили 74 пчелари за общо 212 хил. лв. Тази година кандидатите и съответно финансирането ще са повече.

В нашата област има одобрени 91 пчелари за финансиране и към 30 март са подписани общо 83 договора, като финансовата помощ по тях възлиза на близо 300 хил. лв.“, поясни Николова и допълни, че най-висок интерес има към закупуване на оборудване за първичен добив и обработка на пчелни продукти, като над 80% от сключените договори са по тази мярка.

От дирекцията припомнят, че от началото на март започнаха и приемите по Кампания 2021 за директните плащания. Основните новости са свързани с мярка 10 „Агроекология и климат“ и мярка 11 „Биологично земеделие“. „Това, което е новото тази година е, че заявления ще се приемат само от такива кандидати, които изпълняват текущи ангажименти или удължават приключилите през миналата година“, уточнява Николова.

Тя препоръчва на стопаните да се възползват и от схемата за застраховане на продукцията и инвентара, която покрива загубите от неблагоприятни климатични събития.

„В последните поне пет-шест години в областта зачестиха сланите и градушките, особено в пролетно-летния сезон. Започна все повече да се говори за борба с тези неблагоприятни климатични явления и това е една мярка, по която от 15 март ние приемаме заявления и стопаните могат да се възползват. Допустими кандидати са фермери, отглеждащи овощни и зеленчукови култури, оранжерийни, етеричномаслени, тютюн, а от тази година също маслодайни и зърнени култури", обясни Христина Николова.