Обикновено нивото на млечните мазнини се колебае най-вече през пролетта, но проблемът често е налице и през следващия сезон на паша, тъй като качеството на тревата се променя и провокира промени в pH на търбуха, казва д-р Хелън Уорън, пише dairyglobal.net.

Дамите в селското стопанство: Златина Георгиева

Неотдавнашни изследвания показват, че повече от 50% от кравите са с ниско pH на търбуха при тревна диета. Това води до понижаване на показател като млечни мазнини дори при отсъствието на признаци за ацидоза.

Проблемът с тревата е, че в нея често се съдържа много захар и малко фибри, което я прави бързоусвоима. През пролетта тревата е особено опасна, но рискът може да остане и до края на лятото, особено при паша на съвременни сортове райграс.

Кравите са по-склонни към консумацията на листа, които съдържат по-високи нива на енергия и захар, а също така ниско съдържание на фибри, казва д-р Уорън.

Експертът предупреждава, че ако менюто е базирано на трева и не бъде балансирано по някакъв начин, то може негативно да се отрази върху функциите на търбуха и преработката на фибрите, превръщайки се в предшественик на ред здравословни проблеми.

Киселата среда в търбуха може да повреди лигавицата на търбуха на кравата, което впоследствие оказва влияние върху консумацията на фураж и храносмилането. Оттук може да последва понижаване на производството на мляко, безплодие и други проблеми, предупреждава д-р Уорън.

За стабилизиране на средата в търбуха и поддържане на нивото на мазнините в млякото са полезни допълнителните източници на фибри – под формата на фуражи или слама. Специалистът съветва още да се включи жива култура от дрожди.

Д-р Уорън казва още, че трябва да се преработи стратегията за поддържане на нивото на млечните мазнини през целия сезон на паша.