Един от случаите на Африканска чума по диви свине бе на заразено животно, изхвърлено на брега на река Дунав и намерено на 20 юли. След това доста стопани трябваше да се лишат от прасетата, които отглеждаха в задния си двор, и все още чакат подпомагане от държавата. Защо обаче компенсациите не идват?

Чумата продължава да погубва източнобалканската свиня

По казуса е зададен депутатски въпрос, в отговор на който земеделският министър Десислава Танева хвърля повече яснота по случая, като проследява хронологично случая. 

Тъй като дивото прасе е намерено на границата с ломското село Долно Линево, което е населено място, е предприето вземане на 86 кръвни проби в 10-километровата наблюдавана зона около откритото мъртво животно. Констатирани са десет положителни проби в село Ковачица и пет в кв. Младеново на град Лом.

Обявени са две огнища, като едното от тях е в село Ковачевица, което влиза в 3-километровата предпазна зона. Там принудително са умъртвени всичките 90 заразени и контактни домашни свине. Освен това е конфискувано и унищожено 1360 кг месо.

В 3-километровата зона около огнищата е направена дезинфекция за сметка на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Според нормативната уредба обезщетение могат да получат само собствениците на идентифицирани умъртвени животни от регистрирани обекти в село Ковачица.

По думите на Десислава Танева, тъй като ломското село Ковачица попада в 3-километровата зона около огнището на Африканска чума, там е приложена мярката принудително умъртвяване на прасета, а не доброволно клане. Дезинфекцията е направена от БАБХ и затова няма как собствениците да получат въпросните 300 лв. за извършена дезинфекция.

Стопаните, които са заклали животните вместо да ги предоставят за умъртвяване и съответно са укрили добитото месо, са нарушили заповед на изпълнителния директор на БАБХ, създали са опасност за разпространение на заразата и дори следва да бъдат санкционирани по Закона за ветеринарно медицинската дейност, уточнява Десислава Танева.

Ресорният министър припомня, че на подпомагане от 300 лв. подлежат само стопани, които са извършили доброволно клане на до 5 прасета за угояване за лични нужди в 20-километровите зони около индустриалните свинекомплекси или в такива, определени като високорискови с решение на Областната епизоотична комисия.

Изплащането на въпросните 300 лв. започна на 2 септември в 21 области на страната и продължи до 4 октомври. На засегнатите стопани в област Монтана са изплатени 223 200 лв. при подадени 744 заявления за подпомагане, обобщи Десислава Танева.